του Γιώργου Φυντικάκη
Εννέα υπάλληλοι για… 8.000 φακέλους ή 1.000 φάκελοι ανά υπάλληλο, όταν κάποτε με το αντικείμενο απασχολούνταν άνω των 20. Υπερτιμολογημένες αιτήσεις από αγρότες και μελετητές με συνέπεια πολλές να κοπούν. Δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και έλλειψη ρευστότητας. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν δημιουργεί διάθεση για επιχειρηματικά «ανοίγματα».
Κάπως έτσι εξηγείται γιατί στα χρόνια του μνημονίου η πολυδιαφημισμένη αγροτική ανάπτυξη παραμένει ακόμη εγκλωβισμένη στις παιδικές της ασθένειες, οι μόνοι που επενδύουν είναι οι «λίγοι και τολμηροί», ο στόλος των τρακτέρ παλιώνει, και η απορρόφηση σημαντικών κοινοτικών προγραμμάτων του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μειωμένη.
Τέσσερα χρόνια μετά την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης (2011), του μακράν δημοφιλέστερου επιδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος για αγροτικές επενδύσεις στην ύπαιθρο, δεν έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο 1 από τα… 7 από τα έργα που αρχικά εγκρίθηκαν.
Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια (2011-2013) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των 8.000 αρχικά φακέλων, και από τους 6.371 που τελικά εγκρίθηκαν με προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ, σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά 910 έργα, ύψους μόλις 84 εκατ. ευρώ!
Δηλαδή μόνο το 14%, που σε κόστος αντιπροσωπεύει μόλις το 9% του συνολικού προϋπολογισμού. Διότι αυτά που ολοκληρώθηκαν ήταν μόνο μικρότερα σχέδια, αφού στα μεγαλύτερα οι αγρότες είναι διστακτικοί στο να τα βάλουν μπροστά. Το 62% των εγκεκριμένων έργων δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ το 24% είναι ακόμη ημιτελή.
Σύμφωνα με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή τα στελέχη του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτιμάται πως ένα 40%-50% των εγκεκριμένων φακέλων δεν πρόκειται τελικά να γίνει ποτέ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε τη συνέχεια: