Έναν από τους δυσκολότερους συμβιβασμούς χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, τη νεότερη συμφωνία διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, η οποία έκλεισε με την κυβέρνηση να έχει την πλάτη στον τοίχο, όπως σχολιάζει το βρετανικό έντυπο.
Ο κ. Τσακαλώτος στην συνέντευξή του δηλώνει ότι «το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δε θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δε θα υποχρεωνόμασταν να πάμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο και ότι το ΔΝΤ δε θα επέβαλε όρους. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός Ευρωζώνης είσαι τελείως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι ακόμη και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε η αριστερή κυβέρνηση ωστόσο όμως το βρετανικό δημοσίευμα σχολιάζει ότι το κλίμα έχει αλλάξει και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον ήπιο ακαδημαϊκό που έχει αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρεί ως κλειδί για την επιτυχία την ελάφρυνση του χρέους και προσθέτει ότι αυτή κρίνεται αναγκαία για να δώσει στους επενδυτές το πράσινο φως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια για να αρθεί η πιθανότητα του Grexit.
Ο Guardian επισημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος θα επιθυμούσε να ήθελε δει τη συζήτηση για το χρέος να αρχίζει τον Φεβρουάριο, μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την πρώτη αξιολόγηση και ξεκαθαρίζει ότι «το πραγματικό τεστ για μια αριστερή κυβέρνηση δεν είναι αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει, αλλά να το εφαρμόσει αφήνοντας περιθώριο για «ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την παιδεία – την κοινωνική σφαίρα για την οποία η αριστερά θα ήταν περήφανη».
Μεγαλύτερη ανησυχία του κ. Τσακαλώτου είναι η «μεταρρυθμιστική κόπωση», καθώς συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες «δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ» και σημειώνει ότι «είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις». Παράλληλα τονίζει ότι οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά, ενώ προβλέπει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2016. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι «είναι σημαντικό οι Έλληνες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν».