Τη βεβαιότητα ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και της σχετικής συμπληρωματικότητας των δύο οικονομικών, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. «Οι διμερείς σχέσεις μας και οι τριμερείς που χτίζουμε με την Κύπρο, αποτελούν πυλώνα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας» επισήμανε.
Ο Πρωθυπουργός είπε, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το in.gr, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται γεωγραφικά σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που ενώνει τρεις ηπείρους, «στον σύγχρονο ‘δρόμο του μεταξιού’», με την Ελλάδα να αποτελεί πύλη της Ευρώπης για την Αίγυπτο και την Ευρασία και την Αίγυπτο να αποτελεί πύλη για την Αφρική.
Υπογράμμισε την στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαμετακόμισης σε συνθήκες παγκοσμίου εμπορίου και επισήμανε τις δυνατότητες που δημιουργεί η νέα Διώρυγα του Σουέζ και η ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών και logistics center.
Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας πως «η διμερής και τριμερής συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή, ώστε αυτοί να μην αποτελούν πηγή συγκρούσεων, αλλά να μας φέρουν πιο κοντά».
Είπε επίσης ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης, μέσω πηγών υδρογονανθράκων, ηλεκτρικής και ήπιας ενέργειας, «δυνατότητες που θα αναπτύξουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι εναντίον τρίτων». «Στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι σήμερα, το πεδίο με την πιο σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, «τις οποίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε». Τόνισε το θετικό της οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα και η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ευελπιστούμε ότι οι επενδύσεις και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εργασθεί στην κατεύθυνση ανάπτυξης των οικονομικών της σχέσεων με την Αίγυπτο, ώστε αυτές να ανέλθουν στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών τις οποίες χαρακτήρισε εξαίρετες.
«Εκπροσωπούμε δύο χώρες που αποτελούν και μπορούν να αποτελούν παράδειγμα σχέσεων σε μια περιοχή που περνά αστάθεια» τόνισε ο κ . Τσίπρας, τασσόμενος υπέρ της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της ειρήνης, της διπλωματικής επίλυσης του Συριακού, της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό και υπέρ της προσπάθειας ξεπεράσματος της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης μέσω της ανάπτυξης διμερών σχέσεων.
Οι άλλοι ομιλητές
Οι ομιλητές στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου τόνισαν ότι η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ αποτελεί έναυσμα για αύξηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου.
Επίσης, σημείωσαν ιδιαίτερα τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ για την αύξηση των συναλλαγών εστιάστηκαν ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των logistics και των κατασκευών.
«Η Ελλάδα αποτελεί τον κατεξοχήν πόλο σταθερότητας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει εξασφαλίσει τη σταθερότητα, αλλά και η Ελλάδα έχει σταθερότητα μέσα στην ευρωζώνη και ξεκινάει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, στην εξειδίκευση εργατικού δυναμικού και πλήθος πλεονεκτημάτων.
Δημιουργούμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, είπε ο υπουργός, «με σταθερό φορολογικό σύστημα, καθαρούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας, με μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε αυτό το περιβάλλον θέλουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις των δύο χωρών με αμφίδρομη ροή επενδύσεων σε ενέργεια, κατασκευές, logisitics και άλλους τομείς ενδιαφέροντος».
Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι η μετατροπή της διώρυγας του Σουέζ σε διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμπορίου δημιουργεί και για τη χώρα μας πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της οικονομικής συνεργασίας, πρόσθεσε ο υπουργός, «και σε αυτό το περιβάλλον σε μια περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι πόλοι σταθερότητας στην περιοχή για ειρήνη και ευημερία, πέραν από την οικονομική συνεργασία, απέναντι στο σκοτάδι του θρησκευτικού φανατισμού».
Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, είπε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ανέφερε ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι η πέμπτη χώρα σε επενδύσεις στην Αίγυπτο, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια για αμοιβαία συνεργασία. “Μας δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα με τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή, να αναπτύξουμε την περαιτέρω συνεργασία μας, ενώ και η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στα λιμάνια της Ελλάδας που είναι οι πρώτες πύλες της Ευρώπης”.
Οι σχέσεις των δύο λαών έχουν βαθιές ρίζες, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και σημείωσε ότι ο Πειραιάς μπορεί να ανέβει πιο ψηλά στη διεθνή κατάταξη, μέσω των συνεργασιών, που θα προκύψουν από τη νέα διώρυγα του Σουέζ, ενώ πρόσθεσε ότι στην Αίγυπτο είναι υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία, τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στη χώρα, (επειδή είναι η επένδυση μέσω Τρίτων Χωρών δεν αποτυπώνεται στα νούμερα).
Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ένωσης Επιχειρηματιών (EBA) Hussein Sabbour και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται από την εξέλιξη της διώρυγας του Σουέζ και στη σημασία που δίνει η αιγυπτιακή οικονομία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέα στον οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η Ελλάδα.
Σε νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης έχει ενταχθεί η Αίγυπτος, είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Hani Berzi και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για αύξηση των διμερών οικονομικών επαφών με κύριους τομείς την ενέργεια, τον τουρισμό και τις κατασκευές και ότι και οι δύο χώρες αποτελούν “πύλες”, για νέες ευκαιρίες επενδύσεων σε ευρύτερες περιοχές.
Υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο, είπε ο αντιπρόεδρος της Γενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE), Mohamed Refaat και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνατότητες που υπάρχουν από τη διώρυγα του Σουέζ και για το ίδιο θέμα ήταν και η ομιλία του βοηθού γενικού διευθυντή Προώθησης και Μάρκετινγκ της Γενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE), Tarek Hashem, με θέμα «αναπτυξιακή διάσταση και οικονομικές πτυχές της Διώρυγας του Σουέζ» και του αντιπροέδρου-υπεύθυνου Προώθησης & Διευκόλυνσης της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Οικονομικών Ζωνών (GAFI), Mohamed Youssef, με θέμα «νέος επενδυτικός νόμος Αιγύπτου».