Δεύτερο γύρο προαπαιτούμενων, ασφαλιστικό και ...συναίνεση «ζήτησε» το Eurogroup

Τρεις άμεσους στόχους έθεσε στην Αθήνα, μετά την ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Eurogroup: Να προωθηθούν τα επιπλέον προαπαιτούμενα, να ψηφιστούν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και να επιτευχθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση σε όλα αυτά τα μέτωπα.  Η συζήτηση μέσα στη συνεδρίαση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν διήρκεσε περισσότερο από 15 λεπτά.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους συναδέλφους του και τους εκπροσώπους των δανειστών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς να ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση. Αποσαφηνίστηκαν, όμως, οι βασικές άμεσες προτεραιότητες τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να φέρει σε πέρας εντός των επομένων ημερών:

Πρώτον να έχει ψηφίσει την δεύτερη ομάδα των προαπαιτουμένων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου

Δεύτερον να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου  και

Τρίτον συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει ευρύτερη συναίνεση για το Ασφαλιστικό αλλά και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν αυτή τη συναίνεση.

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για το νέο σκληρό κύκλο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών που φθάνουν στην Αθήνα την Τρίτη.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα πρέπει «το ταχύτερο δυνατό» να  εφαρμοστεί η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, όπως έχουν ακριβώς συμφωνηθεί. Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος παραμένει η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων που απομένουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στους θεσμούς να εστιάσουν την προσοχή τους στις «μεγάλες» μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πρόκειται «για μία από τις μεγάλες εάν όχι τη μεγαλύτερη» μεταρρύθμιση που καλείται να υλοποιήσει σε αυτή τη φάση η ελληνική κυβέρνηση, όμως διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν τέθηκε συγκεκριμένα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.  Ξεκαθάρισε ότι οι εταίροι δεν απαιτούν διακομματική συναίνεση για την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην ελληνική Βουλή. Όμως, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, προσέθεσε με νόημα πως σε τέτοιου είδους μακρόπνοα ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό μοντέλο είναι πάντα «χρήσιμο» να γίνονται ευρείες συνεννοήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη πολιτική στήριξη.

Την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να καλυφθεί ο χρόνος που έχει χαθεί, τόνισε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επίσης στάθηκε στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να νομοθετηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σημείωσε ωστόσο πως η Ελλάδα «έχει επιδείξει την ικανότητα να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις» όταν χρειάζεται.

Θετικά μηνύματα για τις τράπεζες και πιέσεις για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Ιδιαίτερα θετικά ήταν πάντως τα μηνύματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μετά την σημαντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση, οι ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα είναι μικρότερες από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το πρόγραμμα στήριξης προέβλεπε στήριξη έως και 25 δισεκ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μοσκοβισί, λέγοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν για τις ελληνικές τράπεζες «θα είναι πολύ λιγότερα» σε σχέση με τα ποσά που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Οι χαμηλές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ξαναφέρνουν ωστόσο στο προσκήνιο και το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με δεδομένο ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ευρω-χρημάτων που διατέθηκαν για τις τράπεζες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο στόχος των 50 δισεκ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, με δεδομένο ότι το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ήταν πολύ μικρότερου του αναμενόμενου. Απέφυγε όμως να δώσει κάποια δεσμευτική απάντηση, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα γίνει το Δεκέμβριο, καθότι η μορφή που θα πάρει το νέο ταμείο περιλαμβάνεται στα 13 προαπαιτούμενα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι όπως και να έχει είναι δύσκολο να προβλεφθεί, εκ των προτέρων, το ύψος των εσόδων που θα αντληθούν από τις αποκρατικοποιήσεις.

Πηγές: tovima.gr, skai.gr, naftemporiki.gr

EurogroupΑσφαλιστικόΜοσκοβισίΝτάισελμπλουμπροαπαιτούμενασυναίνεση