Μια μακροπρόθεσμη δέσμευση της Eυρωζώνης στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμη για να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να «βάλει το δράκο του Grexit μόνιμα για ύπνο», δηλώνει ο Υπουργός οικονομικών στο Reuters. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παραμένει σε κίνδυνο ο Ευ. Τσακαλώτος δηλώσει: αν ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση ακολουθηθεί, και πάρουμε μια σοβαρή συζήτηση και λύση για το χρέος τότε… νομίζω ότι θα βάλουμε τον δράκο του Grexit να κοιμηθεί μια για πάντα.
Καταναλωτές, επιχειρηματίες, καταθέτες και επενδυτές χρειάζονται μακροπρόθεσμη σιγουριά για την βιωσιμότητα του χρέους, που αναμένεται να φτάσει το 186% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σημείωσε. Ο ίδιος άφησε να εννοηθούν οι παράμετροι της διαπραγμάτευσης για το χρέος που υποστηρίζει ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι βάζοντας ανώτατο όριο στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μέσω επέκτασης των λήξεων των δανείων και περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές τόκων και κεφαλαίου θα είναι μια καλή λύση.
Ερωτηθείς για το όριο του 15% του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες δαπάνες που έθεσε ο ποσοστό το Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: 15% είναι πολύ μεγάλος αριθμός αν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια, αλλά αν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια είναι κάτι που αξίζει να μελετήσουμε. Είναι ένα μεγάλο θέμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το euro2day. Σύμφωνα με το Reuters πάντως μια πηγή με γνώση του θέματος «έβαλε πάγο» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ερωτηθείς αν θα πρέπει τα έντοκα γραμμάτια να προσμετρηθούν στα κόστη χρηματοδότησης είπε: όχι, τα έντοκα δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς για το χρηματοδοτικό κόστος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδέχτηκε επί της αρχής το γεγονός ότι η μακροπρόθεσμη ρύθμιση χρέους θα πρέπει να είναι υπό την αίρεση της προόδου των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας με παρακολούθηση από τους πιστωτές.
«Εξαρτάται από τη φύση των benchmarks και της φύσης των όρων», δήλωσε. Σε κάποιο σημείο θα πρέπει οι δανειστές να αποφασίσουν αν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί αν δεν την εμπιστεύονται και η κυβέρνηση πρέπει να είναι πάντα υπό σφιχτό πολιτικό λουρί, οι συνέπειες από αυτό θα είναι να μην βγούμε ποτέ από την κρίση.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με το να «κλειδώσουν» διαχειρίσιμα ετήσια κόστη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα δοθεί στους επενδυτές ένας «καθαρός δρόμος». «Αν υπάρξει λύση μόνο για ένα χρόνο θα υπάρξει επένδυση μόνο για ένα χρόνο. Αν υπάρξει λύση για δυο χρόνια θα υπάρξει επένδυση για δυο χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Ευ. Τσακαλώτος προέβλεψε μια επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016 και πλήρη άρση των capital controls έπειτα από μια μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση λόγω της πολιτικής αναταραχής φέτος.
Ερωηθείς πότε πιστεύει πως η Αθήνα θα είναι ικανή να δανειστεί ξανά από τις αγορές ομολόγων, απάντησε πως «δεν πιστεύω πως είναι αδύνατο να γίνει μέχρι τα τέλη του 2016. Δε θα στοιχημάτιζα και τη ζωή μου, αλλά θεωρώ πως είναι τουλάχιστον 50-50 πιθανότητα». Από τον Ιούλιο, ο Ευ. Τσακαλώτος επιβλέπει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν πληγεί από τα capital controls ώστε να σταματήσει η φυγή των καταθέσεων και έχει προωθήσει επτά πακέτα μη δημοφιλούς νομοθεσίας για να πάρει τα πρώτα χρήματα από τους πιστωτές της ευρωζώνης.
Μπροστά του έχει πιο σκληρά καθήκοντα -περιλαμβανομένης μιας ίσως εκρηκτικής αναμόρφωσης του πλέον ακριβού συνταξιοδοτικού συστήματος της Ευρώπης τις ερχόμενες εβδομάδες- τα οποία προκάλεσαν μια γενική απεργία την Πέμπτη, σχολιάζει το Reuters. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης έχει συρρικνωθεί και η ανοχή του κόσμου απέναντι σε περισσότερη λιτότητα εξαφανίζεται έπειτα από έξι χρόνια.
Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει παρ’ όλ’ αυτά να περάσει την φιλόδοξη αναμόρφωση στο συνταξιοδοτικό τον επόμενο μήνα, αλλά θα αποφύγει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις το 2016 παρά την απαίτηση από τη συμφωνία διάσωσης για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από σχετικά κόστη τον επόμενο χρόνο. Ερωτηθείς για το πώς θα τετραγωνίσει αυτόν τον κύκλο, επεσήμανε: «Θα πρέπει να εξοικονομήσουμε χωρίς να κάνουμε περικοπές, προφανώς». Ωστόσο δε διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει πως θα αυξήσει τις εισφορές, τονίζοντας πως επιθυμεί πρώτα να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία.
«Πραγματικά υπάρχει κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις και είναι απόλυτα ουσιαστικό ο κόσμος να αρχίσει να βλέπει κάποια από τα οφέλη ώστε οι μεταρρυθμίσεις να μη χάσουν τη δυναμική τους», υπογράμμισε.