Μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016, εφόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση, αφενός, θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αφετέρου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτατη άρση των capital controls. Αυτά προκύπτουν από την ομιλία του Ντ. Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας των δανειστών από την πλευρά της ΕΕ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η οποία ξεκίνησε αναδεικνύοντας τις ευχάριστες εκπλήξεις από το μέτωπο της ύφεσης, αλλά με σαφήνεια υπέδειξε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο δίμηνο η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική απ’ ό,τι περιμέναμε. Τον περασμένο Αύγουστο εκτιμούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 2% έως 4%, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και πάλι καθώς φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 0% το 2015 και όχι απαραίτητα αρνητική για το 2016.
Αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και τα επόμενα βήματα, από διαφάνειες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ομιλία του κ. Κοστέλο, προκύπτει ότι έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο του 2ου σετ προαπαιτουμένων που αφορά σε: κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα και εργασιακά.
Το επόμενο ορόσημο έρχεται τον Ιανουάριο. «Αρχές Ιανουαρίου θα επανέλθουμε, εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κοστέλο για την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το euro2day. Όπως αποτυπώθηκε στις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία του, τότε θα πρέπει να υλοποιηθούν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ενέργειας και η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.
Οι εισφορές
Ο κ.Κοστέλο ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών με σαφήνεια έδειξε ότι η Κομισιόν, τουλάχιστον, δεν θεωρεί ότι αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Παρ’ όλα αυτά φάνηκε διατεθειμένος να το συζητήσει. «Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν βοηθά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αλλά πρέπει να δούμε το συνολικό πακέτο προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε συνάρτηση με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ώστε να σταθμίσουμε τις συνολικές επιβαρύνσεις».
Νωρίτερα άλλωστε σε μια ασυνήθιστη για τους εκπροσώπους των δανειστών διατύπωση είχε πει: «γνωρίζουμε ότι σε πολλές οικογένειες το μόνο εισόδημα είναι με ξερή σύνταξη. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν…»
Το χρέος
Η επιτυχής αξιολόγηση θα οδηγήσει στην εκταμίευση μιας ακόμα δόσης, το ύψος της οποίας μένει να αποφασιστεί, και στην έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, για το οποίο ο κ. Κοστέλο είπε ότι δεν είναι το ζήτημα αν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους αλλά πώς και με ποιους όρους. Απαραίτητη προϋπόθεση, ξεκαθάρισε, η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Ο ίδιος φωτογράφησε ενδεχόμενη παράταση αποπληρωμής του χρέους. Ανέφερε ότι απαιτείται εξομάλυνση πληρωμών, ιδίως μετά το 2020 και τόνισε πως η όποια διευθέτηση χρέους θα γίνει σε συνάρτηση με προϋποθέσεις και με την ενσωμάτωση παραμέτρων εκτάκτων συνθηκών.
Ruffer: Δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι ο τελευταίος, δήλωσε από την πλευρά του ο Rasmus Ruffer της ΕΚΤ. Μπορούμε να ισχυριστούμε, τόνισε, ότι είναι αβάσιμες οι ανησυχίες ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.