"Στόχος μου ο εκδημοκρατισμός της Ευρώπης"

Τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης θέτει ως επόμενο στόχο του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μιλώντας σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ανέφερε ότι «ο λόγος που η Ευρώπη παραπαίει είναι εξαιτίας της δημοκρατικής της ήττας. Αν δεν υπερβούμε αυτή την ήττα η Ευρώπη θα μαραθεί και θα πεθάνει. Τότε ολόκληρος ο κόσμος θα βρεθεί σε αναταραχή» και εξήγησε το σχέδιό του για να «εκδημοκρατίσει την Ευρώπη». Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Morning Herald ότι «μαζί με μερικούς συναδέλφους, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική κίνηση που θα είναι πανευρωπαϊκή, διασυνοριακή και η οποία θα επιχειρήσει να διευθετήσει τα κοινά προβλήματα που έχουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε ότι «το να δημιουργήσεις μια νομισματική ένωση είναι “κάπως σαν να εισβάλλεις στη Ρωσία” και πρόσθεσε ότι «στην αρχή η πρόοδος είναι δραματική. Όπως τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Μέγα Ναπολέοντα εισέβαλαν στη Ρωσία, κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις γης χωρίς σπουδαία αντίσταση. Όμως τότε, ο βαρύς χειμώνας έρχεται. Οι Κοζάκοι και οι Ρώσοι αντάρτες αρχίζουν να ανατινάζουν τα στρατεύματά σου και τελικά καταλήγεις να έχεις αίμα στο χιόνι».

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών επέμεινε πάντως στη θέση του, πως από την στιγμή που μπαίνεις στο κοινό νόμισμα, δεν υπάρχει διέξοδος, καθώς το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο και επισήμανε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο δημοκρατική Ευρώπη.

ΒαρουφάκηςεκδημοκρατισμόςΕυρώπη