Ένα απρόσμενο όφελος ύψους 50 δισεκ. δολαρίων αναμένει να καρπωθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι οδηγούν τις κυβερνήσεις στο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες –στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αλλά και για εξοπλισμούς όπως μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη– στην προσπάθεια να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η Γαλλία, όπου κατασκευάζεται το μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, έβαλε φρένο στα σχέδιά της για περικοπή περίπου 10.000 μελών του στρατιωτικού προσωπικού, ενώ η Γερμανία θα δαπανήσει επιπλέον 8 δισεκ. ευρώ και η Βρετανία έχει επιμερίσει επιπλέον 12 δισεκ. λίρες, κάτι που ευνοεί εταιρίες όπως η BAE Systems. Η Ιταλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διαθέσει 1 δισεκ. ευρώ περισσότερα για την ασφάλεια, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιελάμβανε περικοπές περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τις αμυντικές τους πολιτικές έπειτα από χρόνια περικοπών που συνδέονται με τις συρράξεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την παγκόσμια ύφεση. Οι δεσμεύσεις για δαπάνες θα διογκώσουν τους προϋπολογισμούς που είχαν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία μετά την περσινή προσάρτηση της Κριμαίας, με τη Βρετανία να δεσμεύεται τον Αύγουστο ότι θα δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
«Κατά την περίοδο 2015-2019, επιπλέον 50 δισεκ. δολάρια θα προστεθούν στις αμυντικές δαπάνες της Δυτικής Ευρώπης ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έγιναν φέτος», σχολίασε η Φενέλα ΜακΓκέρτι, αναλύτρια αμυντικών προϋπολογισμών στην IHS. Φέτος θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης των 11 δισεκ. δολαρίων, δήλωσε η αναλύτρια, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία που ξεκίνησαν με την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι.
Σε μια άμεση απάντηση στις επιθέσεις αυτού του μήνα, η Γαλλία συμμετείχε στις αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με τα χτυπήματα να πραγματοποιούνται κυρίως από τα αεροσκάφη Rafale της Dassault, κάτι που ενίσχυσε τα μαχητικά διαπιστευτήρια του πολεμικού αεροσκάφους. Το παράδειγμά της Γαλλίας ίσως ακολουθήσει η Βρετανία, διευρύνοντας την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους από το Ιράκ στη Συρία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Οι ασύμμετρες στρατιωτικές εκστρατείες θα απαιτούν πυρομαχικά μικρότερου διαμετρήματος, με τη μετοχή της γερμανικής εταιρίας εξειδικευμένων εξοπλισμών Rheinmetall να καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 8% μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η σουηδική Saab εξασφάλισε την Τρίτη παραγγελία για την προμήθεια εκτοξευτήρων ρουκετών στις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του επόμενου έτους.
Η κυβερνοασφάλεια είναι το άλλο βασικό σημείο των ανακοινώσεων για τις δαπάνες, με τη Βρετανία να ανακοινώνει ότι θα δαπανήσει 1,9 δισεκ. λίρες την επόμενη πενταετία προκειμένου το Ισλαμικό Κράτος να μην μπορεί να χρησιμοποιεί το Ίντερνετ για σχεδιασμό, προπαγάνδα και διαδικτυακές επιθέσεις, δημιουργώντας μια ειδική ομάδα δράσης που θα παρακολουθεί την επικοινωνία τους.
Πηγή: imerisia.gr