Τις προβλέψεις ειδικών για την παγκόσμια οικονομία και τα επιτόκια το επόμενο έτος παρουσιάζει το Bloomberg. Οι εκτιμήσεις για τις κινήσεις της Fed, ποιες μετοχές θα υπεραποδόσουν, πώς θα κινηθούν οι πετρελαϊκές τιμές, αλλά και ποιες θα είναι οι προκλήσεις για την Ευρώπη.
Έρχεται παγκόσμια ύφεση
Ruchir Sharma, επικεφαλής σε θέματα μετοχικών αγορών των αναδυόμενων χωρών στη Morgan Stanley Investment Management: «Απέχουμε μόνο ένα βήμα από μια παγκόσμια ύφεση και η επόμενη φαίνεται πως μάλλον θα ξεκινήσει από την Κίνα, όπου το βαρύ χρέος, η υπερβολική επένδυση και η μείωση του πληθυσμού μαζί υπονομεύουν την ανάπτυξη, ενώ χώρες με σχετικά χαμηλό χρέος από την ανατολική Ευρώπη μέχρι την Νότια Ασία δείχνουν να είναι περισσότερο σε θέση να αντιμετωπίσουν την επόμενη μεταστροφή».
Το σταθερό εισόδημα αντιμετωπίζει προκλήσεις
Dan Fuss, αντιπρόεδρος στη Loomis Sayles και συνδιαχειριστής του χαρτοφυλακίου αξίας 20 δισ. δολαρίων του Loomis Sayles Bond Fund: Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών πιθανώς θα αυξηθούν σε 2,6 με 2,8% μέχρι τα τέλη του 2016, αν και ο ειδικός προειδοποιεί πως η τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή καθιστά τις προβλέψεις ιδιαιτέρως δύσκολες. Για επενδυτές με χαρτοφυλάκιο ομολόγων αυτή την ασταθή περίοδο, ο Fuss προτείνει μια μίξη κυβερνητικών ομολόγων, εταιρικών ομολόγων με χαμηλό ρίσκο (με λήξη στα πέντε με 12 έτη) και χρέος υψηλής απόδοσης. Θεωρεί πως αυτός ο συνδυασμός έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας το 2016. Επιπλέον τονίζει πως θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα επιλεκτικός όταν πρόκειται για ομόλογα υψηλής απόδοσης: «Είναι αρκετά σαφές πως τα ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν μεγαλύτερη αξία συγκριτικά με τις μετοχές, αλλά εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά».
Να ξέρετε ποιες μετοχές να παρακολουθείτε
Thomas J. Lee, διευθύνων σύμβουλος στη Fundstrat Global Advisors: «Οι μετοχές θα τα πάνε πολύ καλά το 2016, ιδιαίτερα αυτές των τραπεζών και των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τη σύσφιξη της Fed και θα τονώσουν τις αποδόσεις των μετοχών τους καθώς η οικονομία αναπτύσσεται. Και αν δούμε τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα αποκτήσουν την ικανότητα να παράγουν ισχυρότερες αποδόσεις καθώς η οικονομία ανακάμπτει».
Η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής
Rebecca Patterson, επικεφαλής επενδύσεων στη Bessemer Trust, που επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 100 δισ.: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη φέτος είναι η προσφυγική κρίση, τονίζει η Patterson. «Νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής. Οι φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αύξησαν τον κίνδυνο η προσφυγική κρίση να οδηγήσει σε μια πολιτική αλλαγή ή αλλαγή στις πολιτικές ή απλά να οδηγήσει τους καταναλωτές στο να αλλάξουν τα μοτίβα των δαπανών τους. Ή θα μπορούσε να επηρεάσει το αίσθημα σχετικά με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη».
Η Patterson είναι σε επιφυλακή για τέτοιου είδους αλλαγές αλλά διατηρεί τη σύσταση overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές και αναμένει αποδυνάμωση του ευρώ. «Οι επιθέσεις στο Παρίσι δυστυχώς κατέστησαν σαφέστερη την προσφυγική κρίση. Υποθέτω πως περισσότεροι επενδυτές παγκοσμίως σκέφτονται τώρα τι μπορεί να σημαίνουν τα εκατομμύρια των μεταναστών για μια οικονομία και τις αντίστοιχες αγορές. Ωστόσο, ακόμη δεν είμαι σίγουρη πως οι επενδυτές παγκοσμίως έχουν σκεφτεί επαρκώς, τι διάχυση στην αγορά θα μπορούσε να πυροδοτήσει η προσφυγική κρίση τον επόμενο χρόνο».
Να αναμένετε αύξηση
Jim Caron, διευθύνων σύμβουλος στη Morgan Stanley Investment Management: «Πιστεύω πως τα ασφάλιστρα πληθωριστικού κινδύνου θα επιστρέψουν στις αγορές. Αυτό θα πρέπει να δώσει μια αύξηση στα κυβερνητικά ομόλογα τριακονταετίας, πιθανώς προς το 3,75%. Οι αγορές, επίσης, μπορεί να εκπλαγούν από το πόσο αργά θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed, ενόψει αυτού που πιστεύουμε πως θα είναι ένα βελτιωμένο οικονομικό κλίμα».
Οι «μονόκεροι» θα επιτύχουν – Ή όχι
Alan Patricof, συνιδρυτής της Greycroft Partners: «Ανησυχώ για την υπερβολική χρηματοδότηση των startups. Είναι υπερβολικά πολλές αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να τις στηρίξουν. Νομίζω πως αναπόφευκτα θα δούμε πολλούς από αυτούς του μονόκερους (νέες εταιρίες που αποτιμώνται πάνω από ένα δισ. δολάρια) να δοκιμάζουν στη δημόσια αγορά και αυτό τελικά θα μας δείξει αν μπορούν να στηρίξουν τους εαυτούς τους. Επί τη ευκαιρία, δε νομίζω πως υπάρχουν αρκετά χρήματα για να στηριχθούν όλες. Πρόκειται να μάθουμε ποιοι μονόκεροι μπορούν να τα καταφέρουν.
Η αναζήτηση για αποδόσεις θα ενταθεί
Russ Koesterich, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στη BlackRock, το μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο: «Η Fed δε θα είναι τόσο σημαντική το 2016», τονίζει ο Koesterich, ο οποίος αναμένει η Janet Yellen να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά. Προβλέπει πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει βραδεία, αυξάνοντας τη «δίψα» για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων. Οι επενδυτές που έχουν βασιστεί σε ομόλογα με υψηλό κουπόνι, τα οποία αγόρασαν πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση, ξεμένουν από εξασφαλίσεις. «Δε θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε εισόδημα χωρίς κινδύνους. Κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων από ετερόρρυθμες εταιρίες μέχρι ομόλογα υψηλής απόδοσης, όλες έχουν τα ρίσκα τους – και καμία από αυτές δεν είναι φθηνή».
Γεμίστε ενέργεια
Barbara Byrne, αντιπρόεδρος επενδυτικής τραπεζικής στη Barclays Capital: «Θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ανάκαμψη στις τιμές φυσικών πόρων για κυρίως πολιτικούς –και κρίσιμης σημασίας- λόγους. Αρχίζουμε να βλέπουμε κρατικά επενδυτικά ταμεία να πέφτουν –σε Νορβηγία, Σαουδική Αραβία. Νομίζω πως θα δούμε μια ανατροπή σε αυτό. Οι χώρες δε θα έχουν περιθώριο για διακυμάνσεις στα αποθεματικά τους. Πιθανώς θα μετακινηθούμε προς μια πιο σταθερή τιμή στο πετρέλαιο, η οποία θα έλεγα πως είναι στα 60 δολάρια το βαρέλι. Και νομίζω πως περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την ενέργεια και επενδύουν στη βιωσιμότητα την ίδια στιγμή που εστιάζουν στο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τρέχουσας ζήτησης, πιθανώς θα τα πάνε καλά».
Μελετήστε τη Λατινική Αμερική
Tulio Vera, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στη J.P. Morgan Latin American Private Bank: «Υπάρχει μια αχτίδα φωτός από την Αργεντινή», επισημαίνει ο Vera, τονίζοντας πως «αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τη χώρα αλλά και για την περιοχή». Αν και ο ειδικός υπογραμμίζει πως το επενδυτικό τοπίο στη Βραζιλία παραμένει αβέβαιο, βλέπει το Μεξικό να συνεχίζει να επωφελείται από την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Θα υπάρξουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα σημεία εισόδου σε περιουσιακά στοιχεία στη Λατινική Αμερική, από τώρα μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους (…) Πλησιάζουμε σε μια στιγμή επανεισόδου σε κάποιες από αυτές τις αγορές», υποστήριξε.
Η ανάπτυξη έρχεται… το 2017
Joseph LaVorgna, ανώτατος οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Deutsche Bank: «Βλέπω την ανάπτυξη να επιταχύνεται κάπως γιατί υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η οικονομία θα έπρεπε να βελτιωθεί, αλλά είναι ανησυχητικό το ότι το 2010 ήταν η καλύτερη χρονιά για την ανάκαμψη από την περίοδο πριν την ύφεση. Καθώς κοιτάω στο μέλλον, το μήνυμα είναι ”μια απ’ τα ίδια”, με ίσως λίγη αισιοδοξία το 2017 ότι όποιον εκλέξουν πρόεδρο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξει αναπτυξιακές πολιτικές, από τη στιγμή που αυτή η οικονομία δεν τα έχει πάει καλά».
Οι επενδύσεις με κοινωνικά οφέλη θα εστιάσουν στον καρκίνο
Mark Haefele, επικεφαλής παγκόσμιας επένδυσης στη UBS Wealth Management: «Οι πληθυσμοί του κόσμου γερνούν και η ζήτηση για θεραπείες καρκίνων μόνο θα αυξηθεί», αναφέρει ο Haefele, «ωστόσο η προσφορά κεφαλαίου για τα πιο επικίνδυνα στάδια ανάπτυξης είναι περιορισμένη». Οι εταιρίες ιατρικής φροντίδας τείνουν να εστιάζουν σε έρευνα προχωρημένου σταδίου, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές στα πρώτα στάδια να κερδίσουν μια ελκυστική μακροπρόθεσμη απόδοση –και να ωφελήσουν την κοινωνία. «Αυτού του τύπου η πρακτική (επενδύσεις με στόχο και το κοινωνικό όφελος και τα κέρδη) πιθανώς θα γίνει πιο δημοφιλής καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τις κοινωνικές τους αξίες, καθώς και να έχουν κέρδη», τόνισε ο Haefele.
Η Κίνα θα είναι μια χαρά
Yang Zhao, ανώτατος οικονομολόγος για την Κίνα στη Nomura Holdings: «Θα υπάρξει ανώμαλη προσγείωση για τη Κίνα; Δεν νομίζω. Η αγορά εργασίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένη. Ακόμη και με 5,8% ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οικονομία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον τομέα υπηρεσιών υψηλής έντασης. Και δεν είναι πιθανό ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Κίνας να οδηγείται σε κρίση γιατί τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας υποστηρίζονται από την κυβέρνηση. Αν κάποια συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα, πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα επέμβει για να τα σώσει».
Σκεφτείτε σαν την γενιά του 2000
Katie Koch, διευθύνων σύμβουλος στη Goldman Sachs Asset Management, που επιβλέπει σχεδόν 100 δισ. σε παγκόσμιες μετοχές: «Η άνοδος των millennials θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην επένδυση», αναφέρει η Koch, προσθέτοντας πως «η πορεία των δαπανών τους είναι πιο απότομη και αυξάνεται σε σύγκριση με τους baby boomers που μειώνουν τις δαπάνες τους καθώς βγαίνουν στη σύνταξη». Για το 2016, η Koch εστιάζει ιδιαίτερα στα Netflix, Nike, H&M και PChome Online (ταϊβανέζικη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου), γιατί δίνουν προτεραιότητα στην αυτόματη ενημέρωση, τη γρήγορη κατανάλωση και τον υγιή τρόπο ζωής -θέματα που αυτή τη στιγμή ελκύουν τα δύο δισ. των ανθρώπων στον κόσμο που έχουν γεννηθεί από το 1980 μέχρι το 2000.
Περισσότερα «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» από την ΕΚΤ
Erik Nielsen, ανώτατος οικονομολόγος στη UniCredit: «Να αναμένετε περισσότερη απόκλιση μεταξύ Fed και ΕΚΤ, με την πρώτη να ανεβάζει τα επιτόκια μερικές φορές το επόμενο έτος και την τελευταία να επεκτείνει τον ισολογισμό της περισσότερο απ’ ότι έχει ανακοινώσει αυτή τη στιγμή».
Πηγή: euro2day