Β. Γεροβασιλείου: Τα ελληνικά κρασιά γίνονται μόδα διεθνώς

Ενα σκληρό τάκλιν σε ποδοσφαιρικό αγώνα έστειλε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου στην «εξέδρα» και από εκεί στην παγκόσμια ελίτ του καλού κρασιού. Ο ίδιος ήθελε να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, καθώς «ήταν η κορωνίδα των επαγγελμάτων» στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Αλλά, άλλες ήταν αι βουλαί του θεού Διονύσου… Παίζοντας έναν αγώνα ως ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Επανομής με την ΑΠΕΛ Λαγκαδά, υπέστη ρήξη μηνίσκου και καθώς δεν μπορούσε λόγω του τραυματισμού να παρακολουθήσει εντατικά φροντιστήρια για το Πολυτεχνείο, έδωσε και πέρασε στη Γεωπονική Σχολή και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην οινολογία.

Ούτε πρωταθλήματα ούτε πολυκατοικίες, λοιπόν. Από την ημέρα που εισήλθε στη διεθνή αγορά του κρασιού, συλλέγει διακρίσεις και βραβεία. Με ορμητήριο την «ελληνική Τοσκάνη», όπως αποκαλεί, λόγω των ομοιοτήτων των γεωλογικών και κλιματολογικών συνθηκών, την Επανομή, όπου γεννήθηκε, ζει, παράγει και οινοποιεί, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα του ποιοτικού κρασιού στην ελληνική αγορά και συναγωνίζεται, με εξαιρετικά αποτελέσματα διεθνώς, μεγαθήρια του κλάδου του.

Απόδειξη για το τελευταίο; Για πέμπτη χρονιά φέτος το οινοποιείο του αναδείχθηκε μεταξύ των εκατό καλύτερων του κόσμου!

«Τι σημαίνει για έναν οινοποιό να είναι πέντε φορές μεταξύ των εκατό καλύτερων του κόσμου και με ποια κριτήρια επιλέγονται;» τον ρωτώ.

«H διάκριση ήρθε μετά την εξαιρετική απόδοση των κρασιών μας στις τυφλές γευστικές δοκιμές (πάνω από 12.500 δείγματα) του έγκριτου αμερικανικού περιοδικού Wine&Spirits, το οποίο έχει στόχο να παρουσιάσει στους αναγνώστες του ξεχωριστά κρασιά απ’ όλο τον κόσμο. Τα «Οινοποιεία της Χρονιάς» επιλέγονται κάθε χρόνο με βάση τη συνέπεια στην ποιότητα των κρασιών του κάθε οινοποιείου και την υψηλή βαθμολογία τους στις τυφλές γευστικές δοκιμές.

– Πρακτικά τι συνεπάγεται;

– Σημαίνει ότι μπαίνεις σε μια κατάταξη κρασιών που διεθνώς είναι πολύ αναγνωρίσιμα, και για μας είναι μεγάλη υπόθεση να σου λένε ότι είσαι στα εκατό καλύτερα οινοποιεία. Μπαίνεις στα καλύτερα περιοδικά, στις μεγάλες κάβες διεθνώς, οι εξαγωγές αυξάνονται και βρίσκεσαι στην ελίτ των οινοποιείων του κόσμου.

– Είναι και μια καλή διαφήμιση γενικότερα των ελληνικών κρασιών…

– Ασφαλώς. Για φέτος διακρίθηκαν τρία ελληνικά οινοποιεία, το Κτήμα Αργυρού, η Γαία Οινοποιητική και το Κτήμα μας. Εμείς συμμετείχαμε με το «Avaton», ενώ τις προηγούμενες χρονιές με τη Μαλαγουζιά. Είναι η πέμπτη φορά που βραβευόμαστε και είναι σημαντικό, γιατί όταν διακρίνεσαι επί μονίμου βάσεως, σημαίνει ότι έχεις μια σταθερή ποιοτική πορεία.

Στις διεθνείς αγορές

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου επελαύνει στις αγορές του καλού κρασιού με αμιγώς… ελληνικά όπλα. Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών δηλαδή. Σε ρόλο «ναυαρχίδας», η Μαλαγουζιά, την οποία έμαθε να καλλιεργεί και να οινοποιεί στο φημισμένο αμπέλι τού Πόρτο Καρράς, όπου «θήτευσε» 23 συναπτά έτη και είχε την ευκαιρία να ευφράνει τας καρδίας προσωπικοτήτων όπως των Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Σαλβατόρ Νταλί, Φρανσουά Μιτεράν, εφοπλιστών κ.ά., προτού εγκατασταθεί και «ριζώσει» μαζί με το πεντακοσίων στρεμμάτων αμπέλι και το υπερσύγχρονο οινοποιείο στην αγαπημένη του Επανομή, Από κοντά βεβαίως και το Ασύρτικο.

«Οταν μιλάμε για ελληνικό ποιοτικό κρασί μιλάμε για τις ελληνικές ποικιλίες, στις άλλες, π.χ. γαλλικές, ο ανταγωνισμός είναι άνισος. Ηχεί παράξενο αλλά όλοι οι οινοκριτικοί, λένε ότι η Ελλάδα είναι η ανερχόμενη δύναμη στο ποιοτικό κρασί, με νέες ελληνικές ποικιλίες. Το ασύρτικο είναι καθαρά ελληνική ποικιλία και παγκόσμια γνωστή. Η μαλαγουζιά γίνεται διαρκώς όλο και πιο γνωστή, το ξινόμαυρο, το αγιωργήτικο, το λημνιό. Αυτές οι ποικιλίες διεθνώς γίνονται μόδα και δουλεύει αυτό αυξάνοντας σταδιακά τις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών».

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι, όπως λέει, οι καλύτερες αγορές για τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά, ενώ για την Κίνα τονίζει πως «δεν είναι ώριμη, οι Κινέζοι δεν έχουν κουλτούρα κρασιών και αυτή τη στιγμή πάσχουν από το σύνδρομο του “ευρωπαϊσμού”, και προτιμούν τα πολύ γνωστά ευρωπαϊκά κρασιά».

Σε κάθε περίπτωση συνιστά όχι βιασύνη. «Οταν ανοίγει η αγορά και δεν έχουμε παραγωγή ικανή να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε χαμηλής ποιότητας προϊόν για να την καλύψουμε. Να πάμε βήμα-βήμα και όταν τελειώνει το κρασί να λέμε τελείωσε, τώρα την άλλη χρονιά».

Διαβάστε περισσότερα στο:

http://www.kathimerini.gr/793972/article/proswpa/geyma-me-thn-k/v-gerovasileioy-ta-ellhnika-krasia-ginontai-moda-die8nws

κρασιάμόδα