«Οκτάρια» με τη φορολόγηση του κρασιού - «Επανεξετάζεται» διαμηνύει ο Τρ. Αλεξιάδης

Σοβαρή εμπλοκή στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε φορολόγηση του κρασιού στην παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες προβλέπεται: Επιβολή ειδικού φόρου 40 λεπτών του ευρώ σε κάθε λίτρο κρασιού, εμφιαλωμένου ή μη με στόχο πρόσθετα έσοδα 110 εκατ. ώστε να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους προσκεκλημένους του με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Οι σφοδρές αντιδράσεις των παραγωγών προκάλεσαν αναταραχή στην κυβέρνηση με βουλευτές να αρνούνται να το ψηφίσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πάρει πίσω το φόρο. Μάλιστα, λέγεται ότι τις τελευταίες ώρες ο Γ. Χουλιαράκης είναι σε συνεννόηση με τους δανειστές προς αναζήτηση άλλων ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή είπε ότι επανεξετάζεται ο φόρος στο κρασί και κανείς δεν γνωρίζει τι τελικά θα ισχύσει και αν θα βρεθούν άλλα ισοδύναμα.

“Ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού” ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης . “Η κυβέρνηση συγκρούεται, διαπραγματεύεται και βρίσκει την καλύτερη λύση για τους πολίτες”, τόνισε . Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, κατά την συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, θα αποσυρθεί εντελώς ή θα τροποποιηθεί.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί όπως και ο φόρος σε κάθε στήλη των δελτίων του ΟΠΑΠ, αποτελούν ισοδύναμα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, για την κατάργηση του οποίου έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Σοβαρές ενστάσεις στην προτεινόμενη ρύθμιση για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (περίπου 40 ευρώ ανά εκατόλιτρο) εξέφρασε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και το επιτελείο του.Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και με τις οποίες μίλησε «Το Βήμα», ο κ. Αποστόλου φέρεται να έχει ήδη επικοινωνήσει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να τους εξηγήσει ότι η επιβολή φόρου στο κρασί θα έχει μικρά εισπρακτικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου στην επικοινωνία που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι η επιβολή του φόρου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της αμπελουργίας, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), παράγει προϊόντα δυναμικά, με ταυτότητα, ανταγωνιστικά και εξωστρεφή, υποστηρίζοντας την αγροτική οικονομία.
Εξάλλου, το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον οίνο στέλνει λάθος μήνυμα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας εν όψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Το άρθρο πάντως για την επιβολή του φόρου στο κρασί θα τεθεί κανονικά σήμερα σε ψηφοφορία όπως έχει κατατεθεί.

Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών σε ότι αφορά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας πρότεινε στην κυβέρνηση να αποσύρει τον φόρο στο κρασί και να επιβάλλει αντίστοιχο στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν.

Πηγές: tovima.gr, imerisia.gr, in.gr

 

 

Ανεξάρτητοι ΈλληνεςδανειστέςΕιδικός Φόρος ΚατανάλωσηςισοδύναμακρασίΠολυνομοσχέδιουπουργός Αγροτικής ανάπτυξης