Τέσσερις ημέρες μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, η γαλλική πρωτεύουσα προσπαθεί να ξεπεράσει το πρώτο σοκ και να επουλώσει τις πληγές της.
Πολλοί αναλυτές είπαν ότι τα αποτρόπαια γεγονότα, που προκάλεσαν μέχρι αυτήν την ώρα τον θάνατο 132 ανθρώπων, άλλαξαν για πάντα τη γαλλική πρωτεύουσα και όχι μόνο. Βέβαιο θεωρείται πάντως ότι θα έχουν επιπτώσεις πιθανότατα σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.
Ανάμεσα στους τομείς που αναμένεται να πληγούν είναι αναμφίβολα και αυτός της οικονομίας, όπως εκτίμησε μιλώντας στην DW ο Φρίντριχ Σνάιντερ, καθηγητής Δημόσιων Οικονομικών στο αυστριακό Πανεπιστήμιο του Λιντς.
«Οι επιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων αφορούν κατά πρώτο λόγο τον τουρισμό. Διότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Παρίσι, ο καθένας μπαίνει σε σκέψεις για το αν θα ταξιδέψει εκεί, γεγονός που συνεπάγεται άμεσες απώλειες σε πολλές περιπτώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον προσωρινή κάμψη του τουρισμού».
Σύμφωνα με τον γερμανοαυστριακό καθηγητή, από παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις πλήττονται και επιχειρήσεις κάθε είδους, οι οποίες καλούνται κατά κανόνα να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να ασφαλιστούν για τέτοιου είδους ενδεχόμενα. Τρίτη πτυχή που υπογράμμισε ο Φρίντριχ Σνάιντερ είναι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, γεγονός που οδηγεί σε αυξανόμενες δαπάνες.
Κατά τον γερμανοαυστριακό οικονομολόγο, η τρομοκρατία έχει σαφείς επιπτώσεις και στην εμπορική δραστηριότητα. Όπως διευκρίνισε, «το εμπόριο γίνεται ακριβότερο, τίθενται επίσης ζητήματα οργάνωσης της εμπορικής δραστηριότητας. Το εμπόριο, ειδικά σε τουριστικά μέρη που στηρίζονται στην καταναλωτική διάθεση των τουριστών, προφανώς πλήττεται περισσότερο μαζί με τον τουριστικό τομέα».
Επιχειρώντας μια χονδρική εκτίμηση, ο γερμανοαυστριακός καθηγητής έκανε λόγο για πιθανή υποχώρηση του εμπορικού τζίρου στο Παρίσι της τάξης του 20% με 30% σε διάστημα μισού έτους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Επιπλέον, οι αυξημένες δαπάνες στον τομέα της ασφάλειας θα οδηγήσουν σε περικοπές σε άλλους τομείς του κρατικού προϋπολογισμού, για παράδειγμα στις υποδομές ή την παιδεία, εκτίμησε ο Φρίντριχ Σνάιντερ, επικαλούμενος το παράδειγμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.
Την άποψη αυτή μετριάζει η προσέγγιση του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank Γιέργκ Κρέμερ. Όπως επισήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της DW, η ύφεση στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις δεν οφειλόταν στην τρομοκρατία, αλλά στη «φούσκα» στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων.
Όπως παρατήρησε ο Κρέμερ, το 2001 εφαρμόστηκαν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ, ωστόσο «τα χρόνια που ακολούθησαν ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ ως μερίδιο του παγκόσμιου όγκου δεν σημείωσε αξιοσημείωτη μείωση. Το θετικό είναι τουλάχιστον ότι η λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο».
Πηγή: DW