Επί τάπητος "κόκκινα" δάνεια και ρύθμιση των 100 δόσεων

Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία, έως το τέλος της εβδομάδας, στα ανοικτά θέματα του καταλόγου της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αρχίσουν το απόγευμα, αλλά το ακριβές πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί με την άφιξη το μεσημέρι από το Λονδίνο του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Αγκάθια» για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (σ.σ. για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»), τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Κομβική ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, καθώς, εάν έχει προϋπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα δοθεί από το Euro Working Group το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε καλά νέα σε μια εβδομάδα από τώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθούν στη συνέχεια η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσει η διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της οικονομίας. Έως την 21η Νοεμβρίου πρέπει, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016 και στη συνέχεια το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2019 (βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

Όσον αφορά στη διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους, αυτή αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες από το Λονδίνο, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος διάρκειας 15- 20 ετών. Έτσι, θα ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να έχουμε μία σαφή οδό, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οχτώ, εννέα χρόνια». Πρόσθεσε δε, πως «εάν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχει πληθώρα τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Αθήνακόκκινα δάνειακουαρτέτο θεσμώνΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙπροαπαιτούμενα