Προς το παρόν αντέχει

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η αρμόδια ομάδα εργασίας, που εκπονεί τις εκτιμήσεις για τα φορολογικά έσοδα σε ομοσπονδιακό, αλλά και σε επίπεδο κρατιδίων και δήμων στη Γερμανία, ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει και τον φετινό Νοέμβριο ότι δεν πρόκειται να ανακοπεί η ανοδική πορεία των φορολογικών εσόδων.

Το γερμανικό κράτος εκτιμάται ότι θα έχει φέτος πρόσθετα έσοδα από φόρους ύψους 28,1 δις ευρώ συγκριτικά με το 2014. Το αντίστοιχο ποσό αναμένεται να αυξηθεί και πάλι το 2016 κατά 14 δις ευρώ. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα των 643,6 δις του 2014 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 152 δις έως το 2020.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χρειάζεται τα πρόσθετα έσοδα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτεί η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα. Την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να κρατήσει «ζωντανό» τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού -που πέτυχε πέρσι- και για το 2015. Προς το παρόν παραμένει αισιόδοξος. «Το γερμανικό κράτος έχει σταθερή χρηματοδότηση και είναι ικανό να αναλάβει δράση. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιόν μας, ειδικά της μεγάλης εισροής προσφύγων», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Το κύριο ζήτημα που προβληματίζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι αν τα διαθέσιμα χρήματα φανούν επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων που πρόκειται να λάβουν άσυλο, αλλά και για να ενσωματωθούν και να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια για τη γερμανική αγορά εργασίας. Έως το τέλος Οκτωβρίου εισήλθαν στη Γερμανία 758.000 πρόσφυγες. Ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου βρίσκεται πολύ κοντά, δεδομένου ότι κανείς δεν αναμένει μείωση των προσφυγικών ροών το ερχόμενο έτος.

Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έχει προβεί στους απαραίτητους υπολογισμούς, παίρνοντας ως βάση την υπόθεση ότι το 2016 θα έρθουν στη Γερμανία 800.000 επιπλέον πρόσφυγες. Με αυτά τα δεδομένα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το συνολικό κόστος για τη διαχείριση του προσφυγικού το 2016 θα ανέλθει κατά προσέγγιση σε οκτώ δις ευρώ. Όπως επισήμανε, «το σύνολο των πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό του 2015 θα μεταβιβαστεί στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό θα μας επιτρέψει, σύμφωνα με ρεαλιστικές υποθέσεις από σημερινή σκοπιά, να μην δημιουργήσουμε νέο χρέος (σ.σ. το 2016)».

Το απροσδιόριστο κόστος της προσφυγικής κρίσης δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα υπάρχει αβεβαιότητα και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Δεδομένων των τάσεων εξασθένησης που παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία, οι αναπτυξιακές προοπτικές και τα αυξημένα κρατικά έσοδα της Γερμανίας δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένα.

Ο Γερμανός υπουργός θέλει να υπολογίζει στο τέλος κάθε χρόνου από κοινού με τους εκπροσώπους των κρατιδίων και των δήμων τις ακριβείς δαπάνες για τους πρόσφυγες. Μόνο τότε θα είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν επιτυγχάνεται ο στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλείται ήδη να απαντήσει στο ερώτημα πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την επάρκεια για τους προϋπολογισμούς μετά το 2017, σε περίπτωση που δεν διαθέτει πια κανένα δημοσιονομικό πλεόνασμα από προηγούμενα έτη.

Πηγή: DW

ΓερμανίαπρόσφυγεςΣόιμπλεφόροι