Θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των αδυνάτων επανέλαβε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία περιείχε σειρά αναφορών στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δυσκολίες που φαίνεται ότι έχουν παρουσιαστεί σε σειρά μετώπων.
«Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου την λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Προσέθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση όπως τήρησε την υπόσχεση για τη Δραπετσώνα, «όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και των πρώτη κατοικία των αδυνάτων».
Ο Αλέξης Τσίπρας, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, προήδρευσε σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν την νέα τηλεδιάσκεψη που άρχισε με τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά, η συνομιλία του Α. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ θα γίνει την Κυριακή ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα, εφόσον έχει επιτευχθεί πρόοδος στην τηλεδιάσκεψη, να γίνει και σύνοδος του EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμαστεί το Eurogroup της Δευτέρας.
Η νέα τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε μετά την άκαρπη απόπειρα γεφύρωσης του χάσματος στις διαπραγματεύσεις, την Παρασκευή με την τηλεδιάσκεψη των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, για περισσότερο από έξι ώρες με τους εκπροσώπους των δανειστών, με αποτέλεσμα να παραμένει στον «αέρα» η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς θεωρητικώς πρέπει πρώτα να έχουν κλείσει τα πρώτα «κύματα» με προαπαιτούμενα. Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, μετά και την χθεσινή άκαρπη τηλεδιάσκεψη Αθήνας-θεσμών. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα με τη νέα τηλεδιάσκεψη, ενώ για την Κυριακή μετατέθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει ει δυνατόν όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων. Στα «αγκάθια» περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς οι δανειστές φέρονται να ζήτησαν, την τελευταία στιγμή, να «πετιούνται» εκτός ρύθμισης όλοι όσοι καθυστερούν στην αποπληρωμή μιας δόσης έστω και ένα μόνο 24ωρο!
Από ότι φαίνεται, όσον αφορά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ειδικότερα σχετικά με την αξία της προστατευόμενης κατοικίας, οι διαφωνίες παραμένουν καθώς οι δανειστές επιμένουν στις 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τις 200.000 ευρώ, με προσαύξηση ανά είδος νοικοκυριού και συγκεκριμένα 300.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.
Αλλά και για τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν για τα “κόκκινα δάνεια” προκύπτει διαφωνία, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι δεν πρέπει να προστατεύονται ζευγάρια με εισόδημα μεγαλύτερο από 13.917 ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχη λίγο πιο πάνω από τις 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ομπρέλα πρέπει να καλύπτει εισοδήματα ως 32.000 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την προστασία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και φέρεται αμετακίνητη στη θέση αυτή.
Συζητήσεις διεξάγονται και για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής της στήλης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης- η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα). Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Πηγές: naftemporiki.gr, ethnos.gr, imerisia.gr, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, to vima.gr