Η διάσταση απόψεων στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων καταγράφηκε στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πιο συγκεκριμένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας, ανέφερε πως “υπάρχει απόσταση”, στο θέμα των κόκκινων δανείων. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχιστεί και το μεσημέρι της Παρασκευής.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πολιτική λύση στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση. Ο ίδιος σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει αύριο πριν την αξιολόγηση, γιατί είναι στα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το euro2day, οι δανειστές εμμένουν στην άποψη ότι η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η ρύθμιση θα αφορά όσους θα ενταχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο Κατσέλη και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις. Σημειώνεται πως ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια και εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως από το ύψος των ορίων που θα καθοριστούν θα εξαρτηθεί πόσες χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν τέθηκε το θέμα πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds. Το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταστεί στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Το θέμα πάντως των κόκκινων δανείων και οι επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία της διαπραγμάτευσης δημιουργεί προβληματισμό και στις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε από δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Μάλτα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Οι δανειστές εμμένουν στην αρχική τους θέση σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά, όπως αναφέρει το euro2day. Δηλαδή το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.
Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν κάνει αίτηση ή θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Αντιθέτως, με τη νέα ελληνική πρόταση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη.
Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.
«Βιαστείτε» το μήνυμα Βρυξελλών προς Αθήνα
Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να «τρέξει» προκειμένου να λάβει τα δύο δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ανώτατη πηγή από το ευρωσύστημα στο MNI την Πέμπτη, τονίζοντας πως η Αθήνα εξακολουθεί να πρέπει να καλύψει περίπου 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση που εκκρεμεί.
Ο αξιωματούχος σχολίασε παρατηρήσεις που έγιναν την Τετάρτη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει τα κεφάλαια μέχρι την επόμενη Παρασκευή.
«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει προκειμένου να πάρει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε η πηγή.
Κορυφαία πηγή από την Κομισιόν ανέφερε πως τα σχόλια του Ντομπρόβσκις ήταν βάσει της άποψης της Επιτροπής, «γιατί υπάρχει τώρα ειλικρινής πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».
Σημειώνεται ότι ο Ντομπρόβσκις θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
«Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και να διαρκέσει 10 μέρες. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν η πολιτική βούληση υπάρχει, δεν περιμένω προβλήματα», επεσήμανε η πηγή από την Κομισιόν, προσθέτοντας πως «μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει επιδείξει εντυπωσιακή αποφασιστικότητα» και ως εκ τούτου εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να μην είναι αισιόδοξος.
Ωστόσο, η πηγή από το ευρωσύστημα σχολίασε πως υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις στους κόλπους της ΕΕ πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, λόγω τεχνικών δυσκολιών και καθυστερήσεων στη νομοθεσία από την ελληνική κυβέρνηση.
Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε η πηγή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει ώστε να διαχωριστεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ΕΚΤ θα ήθελε η Ελλάδα να πάρει τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση μέσα στον Νοέμβριο, ανεξάρτητα από το αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
«Ο κανονισμός για τον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξελίσσεται σε πρωταρχική ανησυχία για την ΕΚΤ», ανέφερε άλλη πηγή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να εκφράζει διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
«Μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση, αρκεί ο Τσίπρας να το χειριστεί πολιτικά, αλλά κάποιοι φοβούνται πως αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο. Έχουμε στενή συνεργασία με τις αρχές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος», επεσήμανε η πηγή.
Πηγή από το Eurogroup τόνισε, ωστόσο, πως ακόμη και αν η ΕΚΤ θέλει να απαγκιστρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί, καθώς χρειάζεται την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή οι υπουργοί του Eurogroup δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν την απόφαση που πάρθηκε το καλοκαίρι, πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση. «Δεν υπάρχει κοινή συναίνεση των μελών του Eurogroup, ώστε να αλλάξουν αυτή την απόφαση», υπογράμμισε η πηγή.