Τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου είναι υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση για πρώτη φορά από το 2008, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η σημαντικότερη εξέλιξη για το 2015 αφορά την έξοδο της κυπριακής οικονομίας από τη σημαντικότερη ύφεση που είχε ποτέ αντιμετωπίσει.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το μνημόνιο «δεν ήταν ούτε ανάθεμα, ούτε ευλογία, αλλά ανάγκη που σύντομα δεν θα υφίσταται». Διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί ενδιάμεση στήριξη, δηλαδή δάνειο «γέφυρα», ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη.
«Μπορούμε να αναμένουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης με ρυθμούς 1,8%, ενώ από το 2017 και μετά η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2-2,5%» εκτίμησε ο υπουργός, για το 2016. Για την ανεργία, σχολίασε πως είναι κάτι που δημιουργήθηκε σε προηγούμενα χρόνια και που σταδιακά θα καταγράφει μείωση, ενώ το 2016 εκτιμάται στο 15%. Η συνολική απασχόληση από το τέλος του 2011 μέχρι το 2013 ήταν σε αρνητική πορεία, αλλά από τις αρχές του έτους καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 0,5%σε ετήσια βάση.
Για το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 1,9% και το δημοσιονομικό έλλειμμα σε -0,9%. Για το 2016 υπολογίζεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% και δημοσιονομικό έλλειμμα -0,1%. Ο υπουργός χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος ως βιώσιμο, αλλά, σημείωσε, στόχος είναι να γίνει ακόμα πιο βιώσιμο. Εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί κάτω από το 100%.
Πηγή: ΑΠΕ