Προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ενώ ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα. Μιλώντας το πρωί στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν 25.000 υποθέσεις με μέσο όρο απόδοσης φόρου 600.000 ευρώ η κάθε μια, από τις οποίες έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500.
“Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή. Πάμε να αντιγράψουμε τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης όπου στοχεύεις κυρίως στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Έχουμε υποθέσεις αυτή τη στιγμή σε ελεγκτικό κέντρο που αποδίδει κάθε υπόθεση μέσο όρο φόρου 600.000 ευρώ. Είναι δυνατό από τις 25.000 περίπου υποθέσεις να έχουμε ελέγξει λιγότερες από 1.500 και να μην έχουμε ελέγξει τις 10.000 με τέτοια εισπραξιμότητα;”, αναρωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης και τόνισε πως μέχρι τώρα η στόχευση δεν πήγαινε προς τα μεγάλα ποτάμια, αλλά “στα ρυάκια και στους παραπόταμους”.
Κληθείς να σχολιάσει τους φορολογικούς ελέγχους που θα διεξάγονται τα ξημερώματα, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως “πρότυπό μας είναι οι μεγάλοι έλεγχοι ευρωπαϊκών χωρών που το κάνουν μετά από συγκεκριμένη τεκμηρίωση, ανάλυση, με συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, αυτό είναι το πρότυπό μας, ξημερώματα δηλαδή εκατοντάδες αστυνομικοί, εφοριακοί και εισαγγελείς, να μπαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν φοροδιαφυγή, διότι εμείς δεν στοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και τον πλούτο, στοχοποιούμε τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους”.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και όχι η εικόνα ενώ διασαφήνισε ότι η αρχή θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις “και μετά θα πάμε παντού, και στα πανηγύρια, δεν θα υπάρχουν φορολογικά άβατα”. Αναφερόμενος στο περιστατικό που εξελίχθηκε στο Αμύνταιο ο κ. Αλεξιάδης είπε πως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν ότι αυτοί που πήγαν να ελέγξουν και έπιασαν “αποδεδειγμένη μαϊμού φορολογική μηχανή”, διαπίστωσαν την παράβαση παρουσία αστυνομικών αλλά “κατέληξαν να τους πάνε στο τμήμα να τους βγάλουν φωτογραφίες, αποτυπώματα και να τους πάνε στο αυτόφωρο”.
Για το παραπάνω περιστατικό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα έρθει διάταξη την επόμενη εβδομάδα, που θα προστατεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς όπως σημείωσε “δεν είναι δυνατό τα ελεγκτικά όργανα είτε είναι εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί να φοβούνται ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. Μου κάνει εντύπωση πως ένας ελεγκτής κάνει τη δουλειά του παρουσία αστυνομικών πως καταλήγει στο τμήμα, να πηγαίνει αυτόφωρο, αντί να τους λέει η υπηρεσία μπράβο”.
Παράταση για τη λίστα Λαγκάρντ
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε θέματα φοροδιαφυγής όπως τα βρήκαμε” ενώ τόνισε ότι θα δοθεί παράταση για τη λίστα Λαγκάρντ τα αδικήματα της οποίας παραγράφονται στο τέλος του έτους.
“Θα κλείσουμε τις μεγάλες υποθέσεις, θα τις ελέγξουμε, δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα, ούτε θα οδηγήσουμε υποθέσεις σε παραγραφή. Η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται 31/12/15, δεν φαντάζομαι να υπάρχουν ευθύνες στον Αλεξιάδη που ανέλαβε 18/7 και δεν θα παραγραφούν, ειπώθηκε με σαφήνεια ότι θα δοθεί παράταση και στη λίστα Λαγκάρντ με νόμο, υπάρχουν τα δικαστήρια που κρίνουν τα θέματα συνταγματικότητας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”, σημείωσε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων
Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για τις 100 δόσεις ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως η αρχική διατύπωση “προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις”. Παράλληλα εξήγησε ότι κινείται το υπουργείο μεταξύ συμφωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας και θα γίνει νέα συζήτηση με τους θεσμούς γιατί σε κάποιο μήνα θα συμπέσουν δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας και πρόσθεσε ότι “ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις”.
Επιπλέον είπε πως έρχεται αλλαγή σε ορισμένους από αυτούς που μπήκαν στις 100 δόσεις, καθώς εάν ο άλλος έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό και έχει 200.000 στην τράπεζα, “δεν μπορεί να πει ότι είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω τις 100 δόσεις” ενώ προανήγγειλε ότι θα βγει το επόμενο διάστημα υπουργική απόφαση και θα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα, θέτοντας τα κριτήρια. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε “δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι το όριο θα είναι οι 5, 10, 15, 20 χιλιάδες γιατί είναι κάτι που συζητάμε με τους θεσμούς”.
Μέχρι τις 15/10 τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι θα είναι ό,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014 και “σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή”, ενώ πρόσθεσε ότι το πολύ μέχρι 15/10 θα ανεβούν τα εκκαθαριστικά. Για τους στόχους της επόμενης χρονιάς τόνισε ότι αυτό το οποίο δεσμευτήκε η κυβέρνηση και έχει συμφωνήσει είναι ότι “πρώτον ότι θα έχουμε στόχο για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, δεύτερον ότι θα έχουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες”.
Επ’ αυτού μάλιστα αναγνώρισε ότι “αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, χάθηκε η ημερομηνία αυτή για το ΥΠΟΙΚ δυστυχώς” ωστόσο όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2016 νωρίτερα από το Σεπτέμβριο “θα μπορέσει αυτό το πράγμα να γίνει”.
Το τρίτο σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 και πρόσθεσε ότι “για το 2016 θέλουμε μια φορολογική πολιτική που θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και όχι κομματικής πειθαρχίας ή των ΜΑΤ. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνεις σε ρυθμίσεις φορολογικές που θα σου δημιουργούν ελλείμματα στον προϋπολογισμό”.
Στο τραπέζι της συζήτησης έχει πέσει και ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, με τον κ. Αλεξιάδη να τονίζει πως εξετάζει “την πρόταση που μας έχει έρθει να επιβληθεί φόρος και στην Ελλάδα όπως έκανε ο Μόντι στην Ιταλία, ο Μόντι έφερε ένα νόμο στην Ιταλία και είπε ότι φορολογούνται τα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων που είναι στο εξωτερικό”, διασαφηνίζοντας ότι “θα το φορολογήσει με όποια αξία το φορολογεί η φορολογική υπηρεσία της εκεί χώρας” ενώ σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια υποστήριξε ότι “άλλο πράγμα είναι το αγροτεμάχιο σε ένα εύφορο μέρος της Κρήτης που έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δηλώνει ο άλλος ότι είναι χωράφι και δεν είναι χωράφι και άλλο πράγμα το χωράφι στην ορεινή Ήπειρο που το έχει ο άλλος για να μπορέσει να επιζήσει”.
Νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει άμεσα το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, “όπου θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί” και εξήγησε ένα από τα σενάρια των κινήτρων που θα δοθούν λέγοντας: “Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής, άλλο εάν τα χρήματα είναι αποτέλεσμα λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών. Αυτό είναι άλλη διαδικασία και δεύτερον να φορολογηθεί με ότι ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά βεβαίως δίνοντάς του κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός”.
Επίσης ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα έρθει το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο “όπου ζητάμε από όλους να μας τα δηλώσουν” και εκτίμησε ότι “θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτός ο οποίος έχει μια συμμετοχή σε μια εταιρεία στο εξωτερικό αν θα το κρύψει, γιατί αν το κρύψει μετά μπαίνει στο στόχαστρο και των φορολογικών υπηρεσιών του εξωτερικού”.
Έχουμε λίστα ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
Σχετικά με την εύρεση ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως έχει βρεθεί “λίστα από ισοδύναμα που μπορεί να ξεπεράσουν το όριο, ο στόχος είναι 240 εκατομμύρια το έτος από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπήρχαν προβλήματα με αυτή τη διάταξη, αυτή η διάταξη από ότι φαίνεται καταργείται και αντικαθίσταται με άλλη φορολογική διάταξη, έχουμε ήδη κατάλογο με πολλά ισοδύναμα” ενώ αναφερόμενος για τα πιθανά φορολογικά ισοδύναμα που βρίσκονται στην ατζέντα αυτά όπως είπε είναι “και ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού και άλλες φορολογικές πηγές που μέχρι στιγμής δεν έχουμε χρησιμοποιήσει είναι μέσα στην ατζέντα, δεν είναι στην ατζέντα το να επιβαρύνουμε φορολογικά τα καύσιμα, τα τσιγάρα κλπ. γιατί έχουμε δει πως όταν κάνεις τέτοια πράγματα όχι απλά δεν έχεις ισοδύναμα, έχεις πτώση των εσόδων”.
Κανείς δεν θα εξαιρεθεί από τη χρήση πλαστικού χρήματος
Για το θέμα του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως είναι κάτι που το υπουργείο Οικονομικών το δεσμεύτηκε στη συμφωνία και το προχωράει, με “πολύ μεγάλο σχεδιασμό, με κίνητρα και στον πολίτη και στην επιχείρηση, θα είναι καθολική η εφαρμογή, θα υπάρχουν μέτρα και εθελοντικά και υποχρεωτικά, δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί κανένας, κάναμε χθες συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και συμφωνήθηκε ότι και οι γιατροί εξασφαλίζοντας τα προβλήματα που είχαν βάλει γιατί υπάρχουν λύσεις και σε αυτά θα ενταχθούν σε αυτό το σύστημα”.
Παράλληλα πρόσθεσε πως το κομμάτι με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ανοίγει “τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου όπου θα δούμε τι θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς” ενώ αποσαφήνισε πως για το 2016 “οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι έτοιμες πολύ πριν από τις 1-2 Φεβρουαρίου” και “δεν θα φθάσουμε πάλι μέχρι τον Σεπτέμβριο”. Καταλήγοντας υποστήριξε ότι “τα capital controls γίνονται συνεχώς πιο ελαστικά και από ότι φαίνεται σε λίγους μήνες θα τελειώσει αυτή η ιστορία και δεν θα έχουμε πρόβλημα”.