Η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αύξησε το χρέος, ούτε επεκτείνει και βαθαίνει την ύφεση, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την Αντιπολίτευση για παραποίηση στοιχείων και παραπλανητικές διατυπώσεις. Εκτίμησε μάλιστα, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία, ότι η ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη των προβλέψεων του προϋπολογισμού, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται και για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016. «Η ύφεση δεν θα είναι 2,3% το 2015. Μπορεί να περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ» λόγω των καλύτερων εσόδων από τον τουρισμό και του ηπιότερου αντίκτυπου από την επιβολή των capital controls.
Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, σημειώνει το in.gr, το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία επιδέχεται – από ό,τι φαίνεται από τις τοποθετήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – διαφορετικών αναγνώσεων. Οι αναγνώσεις όμως αυτές, δεν βασίζονται σε νέα στοιχεία αλλά σε παραποίηση των στοιχείων, είπε. Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές αυξάνει το ελληνικό χρέος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι αντιθέτως με τη συμφωνία, 50 δισ. του χρέους (προς ΔΝΤ και ΕΚΤ) μετατρέπονται από βραχυχρόνιο σε μακροχρόνιο δανεισμό με καλύτερους όρους, γεγονός που ισοδυναμεί με απομείωση του χρέους.
Σε ότι αφορά το δεύτερο επιχείρημα που διατύπωσε η Αντιπολίτευση ότι η συμφωνία ξαναβυθίζει την οικονομία σε ύφεση, ο κ. Σταθάκης μίλησε επίσης για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων, καθώς ένα από τα θετικά του τρίτου μνημονίου, όπως είπε είναι ακριβώς η πρόβλεψη για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και η απαλλαγή από την πίεση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που μειώνει την υφεσιακή ροπή του προγράμματος.
Το πραγματικά σημαντικό θέμα είναι η βιωσιμότητα της συμφωνίας, τόνισε ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι αυτή θα κριθεί από την επίτευξη της επιστροφής στην ανάπτυξη, από τη βιωσιμότητα της επιτευχθείσας ανάπτυξης και το συνδυασμό της με την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό αποτελεί και το στόχο της στρατηγικής της κυβέρνησης: ανάπτυξη με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.
Αναφερόμενος στα κομβικά σημεία για την επιτυχία της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σημείωσε μάλιστα ότι ο λόγος που οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις απέτυχαν ήταν ακριβώς ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλυσαν αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Κλειδί αποτελεί και η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση της ανάπτυξης, είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στις πρόσφατες θετικές αποφάσεις της Κομισιόν και του Ευρωκοινουβουλίου για την παροχή κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα, οι οποίες μπορεί να εξασφαλίσουν ρευστότητα 4,5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη συμφωνία για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, στον αναπτυξιακό νόμο, και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις δημόσιες συμβάσεις.
Τέλος περιγράφοντας επιγραμματικά το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση είπε ότι η ελληνική οικονομία με επίκεντρο το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της, πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλους τους τομείς (υπηρεσίες, κατασκευές, αγροτικός τομέας, κτλ).