Τα ανθρώπινα δικαιώματα... "απειλούν" την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ!

Στον “αέρα” απειλείται να βρεθεί η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους, μετά από ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εμπλέκει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως όρο για τη συνέχιση της εταιρικής σχέσης με το Αζερμπαϊτζάν.

Οπως αναφέρει η “Ημερησία”, με το ψήφισμα, το οποίο πέρασε με 305 ψήφους υπέρ, 202 κατά και 72 αποχές στις 10 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να διακόψει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της Συμφωνίας Στρατηγικού Εταίρου με το Αζερμπαϊτζάν, όσο η κυβέρνηση της χώρας δεν προχωρεί σε συγκεκριμένα βήματα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τις Βρυξέλλες να διεξάγουν έρευνα για τις καταγγελίες περί διαφθοράς κατά του προέδρου Αλίγιεφ και μελών της οικογενείας του.

Διπλωματικές πηγές του Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν στο Euractiv ότι υπάρχει κίνδυνος το Αζερμπαϊτζάν να αποφασίσει να πουλήσει όλο του το αέριο στην Τουρκία και «να ξεχάσει την Ευρώπη». Ο ίδιος διπλωμάτης, κατά το δημοσίευμα, έθεσε και το θέμα του ΔΕΣΦΑ και τη μεταβίβαση του 66% των μετοχών, λέγοντας ότι η Socar θα δυσκολευτεί να το μεταπουλήσει. «Ποιος θα θελήσει να αγοράσει το σύστημα αερίου σε μία τελείως απρόβλεπτη χώρα, όπου δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι ο κόσμος θα πληρώνει τους λογαριασμούς του», σχολίασε.

Η Βουλή του Αζερμπαϊτζάν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να απαντήσει στην Ευρωβουλή.

Αζερμπαϊτζάνανθρώπινα δικαιώματαΔΕΣΦΑΕΕψήφισμα