Πρόστιμα ύψους 37.165.669 ευρώ επιβλήθηκαν το α’ τετράμηνο σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου «AΡΤΕΜΙΣ» διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.243 επιχειρήσεις. Από αυτές βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 1.765 (ποσοστό 17,23%). Σε σύνολο 39.629 εργαζομένων εντοπίστηκαν 3.519 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 8,88%).
Τον Απρίλιο εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ, ελέχθησαν 2.720 επιχειρήσεις και εξ’ αυτών βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 524 (ποσοστό 19,26%). Σε σύνολο 11.398 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθηκαν εντοπίστηκαν 1.106 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 9,7%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 11.739.549 ευρώ.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ είναι στοχευόμενοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, και συγκεκριμένα:
Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας, Επιχειρήσεις Φασόν.
Πάντως, παρά την παρουσίαση των στοιχείων του σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τις συντάξεις και του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την απασχόληση. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. την καλεί να παρουσιάσει τα παραπάνω στοιχεία χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να καταλάβει πως «για τις κακές επιδόσεις της στα μείζονα αυτά κοινωνικά ζητήματα δε φταίνε τα συστήματα, που απεικονίζουν την πραγματικότητα, αλλά η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητά της» και καταλήγει λέγοντας ότι «κάνει λάθος, αν νομίζει ότι, ακολουθώντας το δρόμο της αδιαφάνειας, μπορεί να εξαπατά για πολύ καιρό».