"Πρωτιά"... στο τουριστικό "φορο-χαράτσι"

Συγκριτικό μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστριών χωρών της Μεσογείου αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6% στο 13%, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών μεσογειακών τουριστικών προορισμών με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της “Καθημερινής” που επικαλείται στοιχεία της KPMG , μεταξύ 32 ευρωπαϊκών χωρών σε 20 προορισμούς ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής κινείται μεταξύ 6% και 10%. Σε όλους τους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο στη χώρα μας. Στη Μάλτα διαμορφώνεται στο 7%, στην Τουρκία στο 8%, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία στο 9% και στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία στο 10%. Ανάμεσα στις 32 χώρες η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε την 6η μικρότερη επιβάρυνση ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής, ενώ τώρα με τον συντελεστή στο 13% έχει την 7η υψηλότερη επιβάρυνση.

Σε σχέση με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ διαμονής και την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα πρώτα 6 νησιά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης κάνει λόγο για εξωπραγματική υπερφορολόγηση. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο ΣΕΤΕ με τους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να απορροφηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εν λόγω υπερφορολόγηση, παρά τις καταλυτικές συνέπειες που αυτό θα έχει στους ισολογισμούς των τουριστικών επιχειρήσεων για το 2016.

Την αντίδρασή της για τις αυξήσεις εκφράζει και η ΓΣΕΒΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα νησιά μας δεν αποτελούσε προϊόν προνομιακής μεταχείρισης, αλλά μέτρο άμβλυνσης τόσο των ανισοτήτων όσο και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων υπηρεσιών προσώπων.

τουρισμόςΦΠΑ