Την πρώτη συνάντηση με τον νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης), Μάαρτεν Φερβέι, είχαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης την Τετάρτη. Στη συνάντηση συμμετείχε ο ΓΓ Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνει το in.gr, «αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα», με τις πληροφορίες να θέλουν αυτή την πρώτη επαφή να έχει κανονιστεί εδώ και μέρες.
Για «ουσιαστική πρόοδο» κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Μ.Φερβέι μίλησε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης. «Ο κ. Φερβέι επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει μέλη της νέας κυβέρνησης και να συζητήσει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας του και της Ελλάδας», αναφέρει στη δήλωσή του στο ΑΠΕ ο κ. Καρβούνης και προσθέτει, ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν λεπτομερέστερα τα σχέδια τεχνικής βοήθειας τα οποία χρειάζονται οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει ομαλή υλοποίηση των διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπήρξε ουσιαστική πρόοδος».
Η «τάχιστη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» ο σκοπός του Φερβέι
Ο κ. Φερβέι διαδέχθηκε ήδη από τον Ιούλιο τον Χορστ Ράιχενμπαχ και αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες.
Ο Ολλανδός οικονομολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, συντονίζει μια ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων η οποία εντάσσεται στην «Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Η Υπηρεσία αυτή συστάθηκε τον Ιούλιο για να «προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ».
Στην περίπτωση της Ελλάδας η ομάδα του κ. Φερβέι αποτελεί την «απάντηση» της Κομισιόν στις απαιτήσεις του Euro Summit της 12ης Ιουλίου και του Eurogroup της 14ης Αυγούστου για «αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» οι οποίες θα στοχεύουν:
1. Στην αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
2. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
3. Στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Πρόκειται για το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, η αποστολή της οποίας έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς και του αντίστοιχου σχήματος της Κύπρου που ονομαζόταν Ομάδα Υποστήριξης. Όπως συνέβη και στο παρελθόν η νέα Task Force αναμένεται να αναθέσει σε τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ την υποστήριξη για θέματα ειδικότητας του Ταμείου, όπως τα φορολογικά και οι τράπεζες.