Με 5 τεχνικά κλιμάκια επιστρέφει από σήμερα στην Ελλάδα η τρόικα

Ξανά στη μέγγενη της τρόικας μπαίνει από σήμερα η χώρα μας, καθώς το κουαρτέτο των θεσμών θα ξεκινήσει να στέλνει από σήμερα ενδεχομένως πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να αποφευχθούν «λάθη» και αστοχίες στο τρέχον, δύσκολο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, η ομάδα των ξένων τεχνοκρατών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ΄ ό,τι στις προηγούμενες αξιολογήσεις και θα υπάρχει ειδικό κλιμάκιο εργασίας για κάθε μεγάλο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων, κυβερνητικά στελέχη δίνουν μία εικόνα ομαλής πορείας του προϋπολογισμού, ενώ, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” από την πλευρά των δανειστών υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν εφαρμόζονται πλήρως και ενδεχομένως να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το οποίο έχει αναλάβει να παρέχει τεχνική βοήθεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο -που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα- αλλά και την αναβάθμιση του φορολογικό μηχανισμού. Με το κλιμάκιο αυτό θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση ισοδυνάμων για την ολική ή μερική (μόνο για φροντιστήρια) κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αξιολόγηση του προγράμματος που τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου, αναλαμβάνουν δράση πέντε βασικά κλιμάκια:

– Το πρώτο αναμένεται να έρθει μέσα στην εβδομάδα για να ξετινάξει τα δημοσιονομικά και θα επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί από κοντά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2016 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2016-2019.

– Το δεύτερο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια και κατ’ επέκταση με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς για την α’ κατοικία.

– Το τρίτο κλιμάκιο των θεσμών θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Νοέμβριο και να ισχύσουν από το 2016.Το δύσκολο θέμα θα είναι τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από το 2015.

– Ειδικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου. Καίριο θέμα θα είναι η εξεύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να μην υπάρξει «μικρή ΔΕΗ».

– Ένα ακόμη κλιμάκιο θα υπάρξει για να εξετάσει τις εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων υπηρεσιών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Ταμείο που θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως από την 1/1/2016.

Οι προκαταρκτικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ημέρα του νέου Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της α’ δόσης ύψους 3 δισ. ενώ, αμέσως μετά, θα καταφθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών κ.κ. Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Κοστέλο (Ε.Ε.), Ρέφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ESM).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τις 5/10 το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016, με στόχο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ (σ.σ. για φέτος αναμένεται έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ).

ΕΛΛΑΔΑτεχνικά κλιμάκιαΤρόικα