"Καταστροφική" η λιτότητα στη Ν. Υόρκη... "υποχρεωτική" στην Αθήνα

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και από το βήμα της συζήτησης στο Ίδρυμα Κλίντον, ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει κατεύθυνση “γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική” και ότι “τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης”, το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα προσπαθεί να καταλήξει ποια εισοδήματα θα φορολογήσει περισσότερο από τα άλλα και πώς θα εφαρμόσει τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου.

Το σύνολο των ΜΜΕ δεν έχει καμία αμφιβολία για τη διεύρυνση της επερχόμενης φορολογικής “κόλασης”, με τις προβλέψεις να διαφέρουν μόνο στις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το “Βήμα” το πρώτο κύμα φόρων που θα πλήξει αγρότες, νησιώτες και ιδιοκτήτες με εισοδήματα από ενοίκια έρχεται μέσα στον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές προετοιμάζει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα γίνουν σε βάθος τριετίας αλλά και το νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή.

Στις αποφάσεις που έχουν ήδη κλειδώσει περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών το 2016 και το 2017, η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις που προέρχονται αποκλειστικά από τη χρήση πλαστικού χρήματος κ.τ.λ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει καταληχθεί και θα εφαρμοστεί για φέτος κανονικά το 23%, αλλά θα επαναξιολογηθεί τον Μάρτιο του 2016 μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές ΦΠΑ. Εφόσον τα έσοδα από ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε εκ των πραγμάτων το μέτρο αυτό θα πρέπει να καταργηθεί και να αναζητήσει η κυβέρνηση νέες πηγές εσόδων. Για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα του 2015 και του 2016 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ούτε θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι για τα εισοδήματα του 2016 να ενσωματωθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε λίγες μέρες, την 1η Οκτωβρίου δηλαδή, θα έρθει η πρώτη φάση κατάργησης της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου και, παράλληλα, θα αυξηθεί και η προκαταβολή φόρου στους επαγγελματίες στο 75%. Επίσης θα μειωθεί στο 50% το κονδύλι που προορίζεται για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών. Ωστόσο στη φορολογία εισοδήματος του 2016 (δηλώσεις 2017) θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις για εκείνους που εισπράττουν ενοίκια αλλά και στους αγρότες. Ειδικότερα προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια στο 15% για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και 35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ από 11% και 33% που ισχύει σήμερα αντιστοίχως.

Στους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%, χωρίς καμία εξαίρεση. Σημαντικό μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η μείωση φόρου με αποδείξεις των 2.100 ευρώ να ισχύσει από το 2016 εφόσον αυτές έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα.

Επίσης μέσα στο 2016 θα εξεταστεί η κατάργηση ή ο περιορισμός σειράς φοροαπαλλαγών όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα καταργηθούν αρκετές εξαιρέσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

Την 1η Οκτωβρίου 2016 θα καταργηθεί πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, ενώ η προκαταβολή φόρου στους επαγγελματίες θα αυξηθεί στο 100%.

Η “Ημερησία” σημειώνει ότι με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν ελαφρύνσεις για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, οριακές μεταβολές στη φορολογία για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και κλιμακωτή αύξηση του φόρου για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Οι εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα συνδεθούν με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα του φορο-μπόνους για όσους κάνουν τις αγορές τους αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή εκ βάθρων του ισχύοντος συστήματος φορολογίας εισοδήματος με παρεμβάσεις, διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών, και καθιέρωση αφορολόγητου ορίου μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που το ύψος του εισοδήματός τους δεν ξεπερνά ένα ορισμένο όριο. Η νέα κλίμακα θα οριστικοποιηθεί μέχρι τον Νοέμβριο και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αλλά οι επιπτώσεις στην τσέπη των μισθωτών θα φανούν από 1-1-2016, καθώς με βάση το νέο καθεστώς θα αλλάξει η μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Ο στόχος είναι το αφορολόγητο να ανέβει μέχρι τα 12.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα και να ισχύσει μόνο για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12.000. Για όσους δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα το αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει και θα φορολογούνται για το σύνολο του εισοδήματός τους από το πρώτο ευρώ, αλλά με χαμηλό συντελεστή της τάξης του 5%-6%.

Οι συντελεστές θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα φθάνουν στο 50% για εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει μείωση φόρου μέχρι 539 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και σχεδόν μηδενική μεταβολή για τα εισοδήματα από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αρχίζουν επιβαρύνσεις.
Στο τραπέζι υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο για τη νέα κλίμακα και το αφορολόγητο όριο, αλλά με παραπλήσιο λογαριασμό για τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με αυτό, το αφορολόγητο όριο θα μειώνεται σταδιακά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα μηδενίζεται από ένα εισόδημα και πάνω, όπως ισχύει σήμερα με την έκπτωση του φόρου των 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η διαφορά είναι ότι το αφορολόγητο θα καταργείται για εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των 42.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα κλίμακα.

Τέλος, το “Έθνος” αναφέρει ότι θα υπάρξουν αλλαγές του «μετρητή» για τη φορολογία, τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια των αυτοκινήτων, ανατρέποντας το ισχύον καθεστώς στην αγορά του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, βάση για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του αυτοκινήτου θα είναι πλέον η λιανική τιμή πώλησης και όχι ο κυβισμός, και η οποία θα καθορίζει το ύψος του τέλους ταξινόμησης και των τελών κυκλοφορίας καθώς και το τεκμήριο διαβίωσης.

λιτότηταφορολογία