Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα την υποστήριξη των εταίρων της, τονίζει ο πρώην γερμανός υπουργός οικονομικών
του Νίκου Χειλά
Η ιστορία δεν είναι πάντα συνεκτική αφήγηση. Είναι και συρραφή ανεκδότων. Σαν αυτά που χρησιμοποίησε ο Τέο Βάιγκελ τη νύχτα της Πέμπτης στη Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής DGPA στο Βερολίνο για να απαντήσει στο ερώτημα: «Διχάζει το ευρώ την Ευρώπη;».
Ο πρώην γερμανός υπουργός οικονομικών (επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ) έδωσε την απάντηση πάλι με ένα ανέκδοτο:
Ένας δημοσιογράφος, είπε, τον πληροφόρησε τηλεφωνικά τον περασμένο χρόνο, ότι στον τάφο του αδελφού του, του δεκαοχτάχρονου τότε Αουγκούστ Βάιγκελ, που έπεσε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν εναποθέτουν πλέον λουλούδια, αλλά νομίσματα του ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στους τάφους των πεσόντων συμπολεμιστών του στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο Μπαντ Νίντερμπορν της Αλσατίας, καθώς και σε εκείνους των γάλλων αντιπάλων τους. Την εξήγηση για αυτή τη φαινομενικά «ανίερη» πράξη έδωσε ένας ξεναγός: Τα ευρώ κάθε χώρας, είπε, έχουν στη μια πλευρά τους ένα εθνικό και στην άλλη ένα ευρωπαϊκό σήμα. Χάρη στο δεύτερο γίνονται έτσι εκτός από κοινό νόμισμα και σύμβολο συμφιλίωσης των πάλαι ποτέ εχθρών. Η εναπόθεσή του στους τάφους δείχνει λοιπόν ότι το ευρώ δεν διχάζει, αλλά ότι αντίθετα ενώνει τους Ευρωπαίους.
Το κακό στα ανέκδοτα του Τέο Βάιγκελ: είναι σχεδόν πάντοτε τα ίδια. Το ακόμη χειρότερο: Βγάζουν (με εξαίρεση αυτό που αναφέρθηκε προηγουμένως) πολύ κυνικό γέλιο. Ιδίως όταν αναφέρονται στην Ελλάδα, κάτι που γίνεται πολύ συχνά. Σε ορισμένα μάλιστα, το γέλιο ξεσπά προτού καν αρχίσει η διήγηση, και μόνο με την αναφορά του ονόματος της χώρας. Χάρη στον κ.Βάιγκελ, αλλά όχι μόνο, η Ελλάδα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο περίγελος στους «ανώτερους» κύκλους της γερμανικής κοινωνίας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Διαβάστε τη συνέχεια: