Όπως και η Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Ελλάδα υποφέρει από μια δημοσιονομική κρίση αλλά χωρίς την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της, υποστηρίζει στην έκθεση «Greece: What’s At Stake» η S&P.
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο για εμάς. Χωρίς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές που θα στηρίξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για την απασχόληση, οι πιθανότητες μιας αποτυχίας είναι ίδιες με τις πιθανότητες επιτυχίες» σημειώνει ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Frank Gill.
Από την κρίση του 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει βουτήξει κατά 29% και οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει κάτω από το 12% του ΑΕΠ, τονίζεται στην έκθεση. Οι εισαγωγές παραμένουν περίπου 15% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει αποπληρώσει το χρέος του όσο καλύτερα μπορούσε, ενώ ο δημόσιος τομέας έχει μειώσει δραστικά τις δαπάνες. Πάνω από ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργοι.
Απέναντι σε αυτήν την ελεύθερη πτώση του εθνικού εισοδήματος, λίγες από τις έξι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009 κατάφεραν να παραμείνουν στην εξουσία για να αποκτήσουν την «ιδιοκτησία» των φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα αποσκοπούν στην συλλογή φόρων και στην απορύθμιση της οικονομίας, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο πιθανό να επιτύχουν όταν μια οικονομία αναπτύσσεται, σημειώνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την S&P η Ελλάδα είναι από πολλές απόψεις υπεύθυνη για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. «Πιστεύουμε ότι η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση στην Ελλάδα από το 2009 έχει δίχως αμφιβολία δημιουργήσει μια εθνική απώλεια πίστης, όχι μόνο στην εγχώρια ηγεσία, αλλά και στην Ε.Ε.» τονίζεται.
«Το ερώτημα είναι κατά πόσον το τρίτο πρόγραμμα στήριξης των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε πριν από ένα μήνα θα αλλάξει την πραγματικότητα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της» υποστηρίζει ο κ. Gill.
Πηγή: euro2day