Της Τόνιας Τσακίρη
Η στροφή σε ψηφιακά επαγγέλματα θα βοηθήσει στη δημιουργία 900.000 νέων θέσεων εργασίας πανευρωπαϊκά και σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ
Τις περισσότερες φορές που προσεγγίζουμε τη σχέση γυναίκας και οικονομίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στενόχωρα ποσοστά ανεργίας καθώς μία στις τρεις γυναίκες είναι άνεργη στην Ελλάδα. Μάλιστα στις ηλικίες 15-24 ετών το 68% των οικονομικά ενεργών γυναικών είναι άνεργες.
Παράλληλα και η γυναικεία επιχειρηματικότητα υπολείπεται σταθερά της ανδρικής. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση συγκεκριμένα οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν μόλις το 34,4% των αυτοαπασχολουμένων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Πύλη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ενώ το σύνολο των γυναικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα αγγίζει το 20% περίπου. Βέβαια αυτά τα απογοητευτικά νούμερα μπορεί να αλλάξουν αν οι γυναίκες σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων ασχοληθούν με την τεχνολογία και την πληροφορική.
Η Τετάρτη 19 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, αποτελώντας πλέον τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ημέρα εορτασμού για τις γυναίκες που καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ξεκινούν startups σε 144 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η 19η Νοεμβρίου θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός κινήματος που θα φέρει κοντά ανθρώπους από όλον τον κόσμο για να υποστηρίξουν τις γυναίκες επιχειρηματίες.
Η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα θα μπορούσε να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τη δημιουργία 900.000 νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής έως το 2015, σύμφωνα με μελέτες.
Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΟΓΜΕ κυρία Αναστασία Μάνου έχει επισημάνει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις εργαζόμενες μητέρες λέγοντας ότι πρέπει «να εμβολιάσουμε τις Ελληνίδες με την τεχνολογία γιατί αυτή θα δώσει δουλειές, θα δημιουργήσει επιχειρήσεις, θα γεννήσει πλούτο. Είναι πλέον γνωστό ότι την επόμενη τετραετία στην ΕΕ θα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε τεχνολογία, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες και θέλουμε οι Ελληνίδες, είτε ως εργαζόμενες είτε ως εργοδότριες, να διεκδικήσουμε μέρισμα».
Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε πρόσφατα το Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης στον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα. Σε μια συγκυρία όπου η «ψαλίδα» ανάμεσα στα ζητούμενα προσόντα και στα διαθέσιμα e-skills μεγαλώνει, δυσχεραίνοντας τη μάχη κατά της ανεργίας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ενώνουν δυνάμεις με σκοπό την προώθηση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακές θέσεις απασχόλησης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=652153