Βλ. Ντομπρόβσκις: Η σημερινή κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Την πεποίθηση ότι η σημερινή κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εξέφρασε σε σημερινή του ομιλία στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, “το 2014 η ελληνική οικονομία είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας και ήταν κοντά στο να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί” και πρόσθεσε ότι “η νέα κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί”.

Την ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ελληνική κρίση απέδειξε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς της Νομισματικής Ένωσης, η οποία όπως ανέφερε είναι πλέον πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια και καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Στην ομιλία του ο κ. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει σε δύο φάσεις: Η πρώτη πριν από το 2017, με άμεση δράση χωρίς την ανάγκη αλλαγής των Συνθηκών και η δεύτερη με αρχιτεκτονικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, για τις οποίες ανέφερε ότι ήδη ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν εργάζεται επ’ αυτού.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, η δεύτερη αυτή φάση των μεταρρυθμίσεων θα επικεντρωθεί στη φορολογική ένωση, την αυτόματη διαδικασία σταθεροποίησης και τον μεγαλύτερο επιμερισμό κινδύνου, περισσότερο αλληλέγγυα. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν καταλήγοντας σημείωσε ότι το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ δεν αρκεί από μόνο του, υποστήριξε ότι «μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο» και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί νομισματικής πολιτικής δεν είναι αρκετοί και πρέπει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Βλάντις ΝτομπρόβσκιςΕΛΛΑΔΑΚομισιόνκρίσημεταρρυθμίσεις