Τον «λογαριασμό» του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν για ακόμη μια χρονιά να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες, με στόχο να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, ετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ωστόσο θα αρχίσουν να αποστέλλουν τα σχετικά εκκαθαριστικά στους υπόχρεους μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, με τα έως τώρα δεδομένα ο φετινός ΕΝΦΙΑ, θα έχει «πολύ μικρές αλλαγές από το 2014» όπως παραδέχθηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ τον Οκτώβριο είτε σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ΕΝΦΙΑ ή νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν και το 2016, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί με το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο προβλέπεται ότι ο εισπρακτικός στόχος θα παραμείνει ο ίδιος, στα 2,65 δισ. ευρώ, παρά τις όποιες αυξομειώσεις υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα αναπροσαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξομοίωσή τους με τις τιμές της αγοράς.
Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι για το 2016 σχεδιάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών και σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρο-ιδιοκτήτες και γενικότερα όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων είτε στην περίπτωση που υιοθετηθεί ο νέος ΦΜΑΠ με τη θέσπιση ειδικής κλίμακας και αφορολόγητου ορίου, που εξετάζεται να κυμαίνεται περίπου στις 200.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, αλλά με κριτήρια επιφάνειας, ώστε να μη γλιτώσουν οι πολυτελείς κατασκευές.
Αν και ενδέχεται να υπάρξουν μικρές παρεμβάσεις, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται πάντως φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014:
* Εκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια: – το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί – η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
– η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετρ. μέτρα.
* Εκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: – το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
– η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα – ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%.
Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.
Επισημαίνεται ότι για την έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει σχετική ένδειξη ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και επιστροφές φόρων, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εντολή να παγώσουν οι επιστροφές φόρου, απλώς πολλές φορές καθυστερούν λόγω έλλειψης προσωπικού», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχει διαδικασία που πρέπει να τηρείται», ενώ τόνισε ότι «το σύστημα πρέπει να αυτοματοποιηθεί περαιτέρω».
Σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ τόνισε ότι στόχος του είναι να μην παραγραφούν, στο τέλος του τρέχοντος έτους, χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και γι’ αυτό θα δοθεί λύση μέχρι τον Οκτώβριο, είτε με χρονική παράταση της παραγραφής είτε με risk analysis.
Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης, υπογράμμισε ότι από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να υιοθετούνται οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, με βάση και τις προτάσεις που θα κατατεθούν π.χ. για την ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών, χρήση καρτών, απλοποίηση φορολογικής διαδικασίας κ.λπ. από την ΠΟΕ ΔΟΥ, ενώ ανέφερε ότι οι εφορίες μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό και όταν απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, τόνισε ότι με παρεμβάσεις στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης έχει ζητηθεί η περιφρούρηση των συνεργείων ελέγχων, ενώ κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός «Τειρεσία» στον οποίο θα γράφονται όσοι δεν συνεργάζονται στη διαδικασία του ελέγχου.
Στην τελική ευθεία μπαίνει από το επόμενο έτος και η διαμόρφωση του περιουσιολογίου, καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, «μέσα στο 2016, χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, θα κάνουμε μία καταγραφή του περιουσιολογίου».
Το περιουσιολόγιο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», αναμένεται να αποτελέσει βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, αφού με βάση αυτό θα προσδιοριστεί η φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογούμενου, καθώς σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία, όπως τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και γενικά κάθε στοιχείο εσόδων και δαπανών.