Η νέα Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την 21η Σεπτέμβρη, θα βρεθεί μπροστά στην πίεση χρόνου, καθώς οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, είναι ασφυκτικές και απαιτούν την άμεση υλοποίησή τους, κυρίως σε ότι αφορά ΕΝΦΙΑ, ποινολόγιο εφορίας, ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς.
Μόνο στο φορολογικό πεδίο, οι επόμενοι μήνες έχουν ήδη εγγράψει υποθήκη 77 προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες περνούν από αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, και φτάνουν έως σαρωτικές κατασχέσεις με αυτοματοποιημένη διαδικασία και ηλεκτρονικά κατασχετήρια. Στο μέτωπο των κατασχέσεων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν νιώσει ακόμα την καυτή ανάσα της εφορίας για ένα και μόνο λόγο: Λίγο οι εκλογές, λίγο τα capital controls, ώθησαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να εκδώσει απόφαση παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Από την 1η Οκτωβρίου όμως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο, προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ (σε πρώτη φάση), όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day.
Θα ακολουθήσουν η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη (όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους ή εισφορές για περισσότερο από τρεις μήνες), φέρνοντας τη νεοσυγκροτηθείσα κυβέρνηση απέναντι σε ένα δεδομένο κύμα αντιδράσεων. Δύσκολα διαχειρίσιμες άλλωστε κρίνονται και οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει και να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβανομένων των αλλαγών για τους αγρότες.
Το Μνημόνιο ορίζει αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% (από 13%) για τα αγροτικά εισοδήματα του 2016 και στο 26% για το 2017, και παρότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά παίρνουν αποστάσεις από τις προβλεπόμενες αλλαγές, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον πώς και εάν θα καταφέρουν να μην υλοποιήσουν (με ισοδύναμα) αυτά στα οποία έβαλαν την υπογραφή τους ψηφίζοντας το τρίτο Μνημόνιο.
Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό κατάλογο των προαπαιτούμενων, η όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την κάλπη, για να πάρει τα 23,7 δισ. ευρώ των δόσεων έως τον Δεκέμβρη (τα 15 δισ. ευρώ αφορούν τις τράπεζες), θα περάσει… δύσκολα. Το ίδιο και οι ψηφοφόροι-φορολογούμενοι.
Αναλυτικά τα προαπαιτούμενα: Προαπαιτούμενα