Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε πως “η ΕΚΤ επέμεινε να εξαιρεθούν οι καταθέτες από το bail in”, τονίζοντας παράλληλα πως θα ήταν “αντιπαραγωγικό για την ανάπτυξη, θα έπληττε την οικονομία. Θα χτυπούσε χιλιάδες καταθέτες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανησυχίες για τους κατόχους ομολόγων”.
Σε ερώτηση για το πότε θα επαναφέρει το waiver (κάτι που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απ’ ευθείας από την ΕΚΤ και να μην στηρίζονται αποκλειστικά στον ELA). Πρακτικά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος. «Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ιδιοκτησία». Με βάση τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα πάρουμε και την απόφαση για το waiver, σημείωσε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:
- Δεν μπορούν να γίνουν αγορές τίτλων όσο διαρκεί αξιολόγηση.
- Πρέπει να δούμε το θέμα των ορίων που θέτει στις αγορές η ΕΚΤ (ανά έκδοση και εκδότη)
- Πρέπει να υπάρχει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος και στην διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Επανέλαβε ότι προβλέπεται να διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραταθεί αν κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το όριο αγοράς από κάθε έκδοση στο 33% από 25%.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ωστόσο ότι νέα ρίσκα έχουν αναδυθεί για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβουλίου θα παρακολουθεί στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες. Όπως ανέφερε οι αναδυόμενες οικονομίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ βλέπει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2015 από 1,5% τον Ιούνιο. Το 2016 η οικονομία της ευρωζώνης θα κινηθεί με ρυθμό 1,7% και το 2017 με 1,8%. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,9% και 2% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, υποστήριξε ότι αναμένεται να αυξηθεί προς τον στόχο του 2% με πιο αργό ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2015 αντί για 0,3%. Το 2016 θα αυξηθεί στο 1,1% έναντι πρόβλεψης 1,5% τον Ιούνιο.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγραφεί αποπληθωρισμός τους επόμενους μήνες.