Επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς με την οποία ζητά συνάντηση μαζί τους για την ιεράρχηση των αναγκών των μικρομεσαίων της αγοράς, απέστειλε ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την διαρκή και συνεχιζόμενη αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να συνεννοηθούν και το συνεχές πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο με την σειρά του προκαλεί μια σειρά πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων, που δεν λύνουν αλλά επιτείνουν το πρόβλημα και διογκώνουν το οικονομικό αδιέξοδο.
»Οι προσδοκίες μας για την αποκατάσταση του σταθερού κλίματος και την επιστροφή της ομαλότητας τόσο στις αγορές όσο και στην κοινωνία –αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητες- εντούτοις δείχνουν εξωπραγματικές, μπροστά στην απροθυμία του πολιτικού κόσμου να επιτύχει ένα minimum συνεννόησης στις κρισιμότερες στιγμές που περνάει η χώρα στην σύγχρονη ιστορία της. Η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας εντέλει εντείνει την πίεση στην αγορά, διαιωνίζει την παραμονή των πιστωτικών περιορισμών, επηρεάζει τα δημόσια έσοδα και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις στην μετανάστευση ή στο οριστικό λουκέτο, με τραγικό αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
»Πολλά από τα δεινά που μας συμβαίνουν τα τελευταία έξι χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι οι πέντε σύντομες κυβερνήσεις δεν πρόλαβαν και δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν τα εφικτά και αυτονόητα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτή τη φορά είναι απαραίτητο, μετά τις επερχόμενες εκλογές, να πραγματοποιηθούν τα παρακάτω με την εξής προτεραιότητα:
»Πρώτον, η επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής και βεβαίως ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη που θα επανασυνδέσει τον πολιτικό κόσμο με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες, χωρίς τις αχρείαστες περιπέτειες επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Απαιτείται πλέον, άσκηση κυβερνητικού έργου με συνεννόηση, συναίνεση, σύνεση και σοβαρότητα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
»Δεύτερον, η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και η επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως με ιδιαίτερο κόστος όλοι διαπιστώσαμε, μέσα από τους πειραματισμούς, «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας. Καθήκον του Κυβερνητικού σχήματος που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Χώρας θα πρέπει να είναι η εξισορρόπηση των απαιτήσεων των εταίρων μας με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και τις ανάγκες ρευστότητας στην αγορά, ώστε να πληρωθεί ο λογαριασμός των δανειστών. Απαιτούνται οικονομετρικές προτάσεις με ισοδύναμα από «νέους πόρους χρήματος» για τη σταδιακή χαλάρωση των δυσβάσταχτων όρων της νέας δανειακής σύμβασης.
»Τρίτον και ίσως το κυριότερο απ’ όλα, η επιλογή του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, κάτι που καμία Κυβέρνηση δεν έκανε τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει. Η χάραξη και η εφαρμογή μίας συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς.
»Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένως καταθέσει επικαιροποιημένες προτάσεις για την αποτύπωση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας, την ανάταξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής μηχανής και την εξασφάλιση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από τα γραφειοκρατικά βαρίδια, τον αθέμιτο ανταγωνισμό της εξόφθαλμης παρανομίας, τις αυθαιρεσίες του Δημοσίου τομέα και τις εξωπραγματικές καθυστερήσεις, που κλείνουν εκκωφαντικά την πόρτα στις επενδύσεις. Οι μικρομεσαίοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας προσδοκούμε την ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενοι τα δικά μας μέσα και αξιοποιώντας τα ίδια τα διαχρονικά ταλέντα της φυλής.
»Η ταύτιση του ελληνικού χαρακτήρα με το επιχειρηματικό και εμπορικό δαιμόνιο και η εκμετάλλευση των υπαρκτών υποδομών και της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε σε παραδοσιακούς τομείς, όπως το διεθνές εμπόριο, η αγροτική παραγωγή, η ελαφρά βιομηχανία, η ναυτιλία, η ναυπηγοεπισκευή, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, αλλά και οι νέες τεχνολογίες είναι η απάντηση για την έξοδο από την κρίση, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Φτάνει αυτό να γίνει οργανωμένα και συντεταγμένα με συμφωνημένο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπου θα εκτιμώνται όλα τα δεδομένα εκ των προτέρων, θα αξιολογούνται διαρκώς και θα διαμορφώνονται αναλόγως.
»Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς έχουμε την επίγνωση ότι ο χρόνος αντοχής, που μας έχει απομείνει είναι πλέον ελάχιστος. Χρειαζόμαστε απαραιτήτως μια Κυβέρνηση «Εθνικής Ελλάδος», που θα έχει την επιδεξιότητα να χειριστεί δύσκολες διαπραγματεύσεις, την ικανότητα να δημιουργήσει μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική προοπτική και το σθένος να καταφέρει μια ισόνομη και ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία για την Ελλάδα.
»Σας καλούμε μετεκλογικά να συμβάλλετε ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των θέσεων των μικρομεσαίων της ελληνικής επιχειρηματικότητας και με το μυαλό μας ήδη στην επόμενη ημέρα των εκλογών, ζητούμε μια συνάντηση του προεδρείου της ΕΣΕΕ μαζί σας, για την ορθή διαχείριση των προτεραιοτήτων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
»Σας ευχόμαστε ένα καλό εκλογικό μήνα και επισημαίνουμε ότι η αγορά θα ανοίξει, όταν θα κλείσουν οι κάλπες».
Πηγή: Το Βήμα