Δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, αλλά το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης, όπως ορίζεται από την κοινοτική οδηγία BRRD, εμπεριέχει ένα εργαλείο που πιθανώς θα το βρούμε μπροστά μας. Τα σχέδια ανάκαμψης (recovery plans) αποτελούν τα πλάνα ανάγκης που έχουν πάντα κατατεθειμένα στις εποπτικές αρχές οι τράπεζες. Ενεργοποιούνται, δε, εφόσον ο επόπτης κρίνει ότι απαιτείται η λήψη μέτρων πρόωρης εξυγίανσης με βάση την κοινοτική οδηγία. Παρ’ ότι προβλέπουν τις ίδιες περίπου ενέργειες με τα πλάνα αναδιάρθρωσης (restructuring plans) τα οποία κατατίθενται στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, τα recovery plans δεν υλοποιούνται σε βάθος ετών αλλά σε σύντομο διάστημα και υπό την άμεση επίβλεψη του επόπτη.
Που σημαίνει ότι αν κάποια ή κάποιες τράπεζες μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών κριθεί ότι χρειάζονται μέτρα πρόωρης εξυγίανσης, θα υπάρξουν κινήσεις με διαδικασίες εξπρές, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Οι οποίες θα αποσκοπούν σε μείωση σταθμισμένου ενεργητικού (πωλήσεις non core business assets, θυγατρικών στο εξωτερικό κά), ενίσχυση της ρευστότητας και σε μείωση στα λειτουργικά κόστη.
Αφού συνυπολογισθεί το όφελος από την ενεργοποίηση των recovery plans και μειωθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, κινούνται οι διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το αναλυτικό πλαίσιο θα το μάθουμε όταν τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος (3864/2010) που διέπει το ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που προσφεύγουν σε κρατική βοήθεια. Η επικαιροποίηση των recovery plans από τις τράπεζες θα υλοποιηθεί λίγο πριν από την υποβολή των πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης.