Οδηγός για το Ε9: Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στα στοιχεία των ακινήτων

Εως τις 30 Νοεμβρίου η συμπλήρωση – τροποποίηση των στοιχείων ακινήτων

 

του Ντίνου Σιωμόπουλου

Ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) μπορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στη συμπλήρωση – τροποποίηση των στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) προηγουμένων ετών αλλά και του τρέχοντος έτους προκειμένου να γίνει άμεσα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και να πληρώσουν φόρο που αντιστοιχεί στα πραγματικά στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης.
Το υπουργείο Οικονομικών με αναλυτική εγκύκλιό του παρέχει οδηγίες για τη σωστή αναγραφή των ακινήτων και των δικαιωμάτων επ’ αυτών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων από το έτος 2014. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση των κωδικών που αποδεικνύουν ότι ένα ακίνητο είναι ημιτελές ή κενό καθώς μέσω αυτών μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 60% ή 20% αντίστοιχα. Στην εφαρμογή θα εισέρχονται οι φορολογούμενοι με τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν για να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων (υπόχρεος ή σύζυγος) μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα έρθει αντιμέτωπος με το σύνολο των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, όπως αυτά έχουν δηλωθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ορισμένα από τα στοιχεία των ακινήτων που δεν έχουν ήδη συμπληρωθεί από τον ιδιοκτήτη τους είναι προσυμπληρωμένα.

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=650897

ακίνηταΕ9Λάθηοδηγός