Τρ. Αλεξιάδης: Υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος σε κάποιες περιπτώσεις

Νέα μέτρα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, σημείωσε ότι λόγω τουριστικής περιόδου γίνεται έλεγχος κάθε εβδομάδα σε περίπου 5.500 με 6.000 επιχειρήσεις «όταν σε άλλες περιόδους δεν ελέγχαμε τόσες επιχειρήσεις μέσα σε ένα μήνα».

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και τόνισε με νόημα ότι «παντού πλέον κόβουν αποδείξεις». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος ώστε και εμείς να έχουμε έσοδα και ο πολίτης να έχει παραπάνω κίνητρα.

Διευκρίνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση πλαστικού χρήματος θα επεκταθεί και θα είναι σχεδόν υποχρεωτική, οι ιατρικές δαπάνες για παράδειγμα θα πρέπει να καλύπτονται μέσω πληρωμών με αυτό τον τρόπο, «και για να χτυπήσουμε ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής που όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτό το χώρο αλλά και να μπορούν να ελέγχουν πολύ πιο εύκολα κάποια πράγματα».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια, καθώς «δεν μπορούμε να βάλουμε σε αυτή τη διαδικασία ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει, άρα ας βάλουμε ένα ηλικιακό όριο τα 75-80 χρόνια και να πούμε από εκεί και κάτω οι πάντες και τα πάντα με πλαστικό χρήμα» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε αργήσει σε πάρα πολλά και στο πλαστικό χρήμα και στην ταλαιπωρία του πολίτη, δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τον πολίτη με τις διαδικασίες στην εφορία που έπρεπε να γίνονται μέσω διαδικτύου ή αυτόματα».

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, ο κ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι η προθεσμία είναι έως την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι πάει πάρα πολύ καλά η υποβολή, καθώς έχει υποβληθεί περίπου το 90% των δηλώσεων. Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές από τις φορολογικές δηλώσεις, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποια εντολή να μας πει σταματήστε τις επιστροφές και παραδέχθηκε ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει γενικώς η επιστροφή θα καθυστερήσει.

Πρόσθεσε όμως ότι “στόχος είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να πάμε σε μια αλλαγή στο τι σημαίνει επιστροφή, να γίνουν πιο αυτοματοποιημένα, να μην χρειάζεται κάποια ελεγκτική διαδικασία που μπορεί να δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα και να δούμε και σε κάποιες περιπτώσεις που να μην χρειάζεται καν να μπορούμε στην διαδικασία επιστροφών, να έχει απαλλαγή η επιχείρηση” και σημείωσε ότι “μια εξαγωγική επιχείρηση π.χ. δεν πρέπει ίσως να εξετάσουμε κομμάτι επιστροφή ΦΠΑ αλλά απαλλαγή της από κάποιες περιπτώσεις ώστε να μην μπαίνουμε σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας”.

Για το θέμα των 100 δόσεων ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές, διευκρινίζοντας ότι θα επανεξεταστούν κάποιες περιπτώσεις που έχουν ενταχθεί και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες από τις 100 δόσεις. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν δόσεις των 12 και των 24 μηνών για νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, για τα παλιά όσοι έχουν ενταχθεί προχωρούν κανονικά στις δόσεις.  Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πρέπει να δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον ψηφισμένη και έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία διαγραφής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο μέχρι 20.000 ευρώ.

Αλεξιάδηςπλαστικό χρήμαφοροδιαφυγή