"Άγριο" ξημέρωμα...

Συνεχίζονται οι “μετασεισμικές” δονήσεις της χθεσινής, “Μαύρης Δευτέρας”, για την παγκόσμια οικονομία, με το σημερινό ξημέρωμα να βρίσκει σε εκ νέου πτώση τα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Το δυσοίωνο “τόνο” εξακολουθεί να δίνει η Ασία. Το κινέζικο χρηματιστήριο στη Σαγκάη έχασε το 6,4% της αξίας του μόλις λίγα λεπτά από το άνοιγμα του. Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Σεντζέν υποχωρούσε κατά 6,97%.

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε χθες με πτώση 8,49%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε συνεδρίαση τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Είχε ήδη υποστεί απώλειες πάνω από 11% την περασμένη εβδομάδα. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης στο εξής έχει διαγράψει όλα τα κέρδη του της χρονιάς αυτής και τώρα βρίσκεται κάτω από το επίπεδό του της 31ης Δεκεμβρίου 2014.

Με πτώση άνοιξε εκ νέου το χρηματιστήριο στο Τόκιο, στο πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και των συνεπειών της στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 369.02 μονάδων (-1,99%), φθάνοντας στις 18,171.66 μονάδες, προτού συνεχίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με περαιτέρω πτώση που έφτασε το 3,50%.

Με μικρή πτώση 0,67% άνοιξε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Νωρίτερα σε κάθετη πτώση βρέθηκε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 588,4 μονάδων (-3,57 %), στις 15.871,35 μονάδες. Ο Nasdaq, των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας, έκλεισε με πτώση 179,79 μονάδων (-3,82%), στις 4.526,25 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 77,68 μονάδων (-3,94%), στις 1.893,21 μονάδες.

Την ίδια ώρα το ευρώ διευρύνει την άνοδό του έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας χθες κέρδη 1,7% στα 1,1580 δολάρια. Η άνοδος αυτή, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οφείλεται στο ότι οι επενδυτές θεωρούν λιγότερη πιθανή την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) τον Σεπτέμβριο, επειδή αυτή θα φοβηθεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Αν συνεχισθεί η άνοδος του ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, μπορεί να υπάρξει αρνητική επίπτωση στον ούτως ή άλλως περιορισμένο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη απαξίωση οδηγείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που πλήττεται τόσο από τη μαζική έξοδο των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων από κάθε τοποθέτηση αυξημένου ρίσκου όσο και από την κλιμακούμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνει η “Καθημερινή”, “η διαμόρφωση ενός τόσο δυσμενούς κλίματος στις διεθνείς αγορές διαμορφώνει το χειρότερο δυνατό πλαίσιο για μια ελληνική οικονομία που διψά για ανάπτυξη και χρηματοδότηση. Η εξάρτησή της από τους, επίσης πληττόμενους από την κρίση, εταίρους-δανειστές της καθίσταται έτσι ολοκληρωτική”.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,53% στις 568 μονάδες, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχε να επισκεφτεί από τον Ιούνιο του 2012. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση του δείκτη FTSE/Athens Stock Exchange Large Cap που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των 20 μεγαλύτερων εισηγμένων: υποχώρησε κατά 12,77%. Οι μετοχές της Εθνικής υποχώρησαν κατά 23,67%, της Πειραιώς κατά 26,53%, της Eurobank κατά 19,05% και της Alpha Bank κατά 21,74%. Απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων και ο ΟΤΕ (-17,28%), ο ΟΠΑΠ (-9,28%), η ΕΧΑΕ (-9,49%), η ΔΕΗ (-17,99%), ο Τιτάνας (-12,57%), η Jumbo (-5.56%) και η Folli-Follie (-16,67%).

Το δημοσίευμα επισημαίνει και τη “σπουδή πολλών ξένων επιθετικών επενδυτικών κεφαλαίων με βραχυπρόθεσμους ορίζοντες, να αποεπενδύσουν από ελληνικές θέσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα και να μην βρεθούν ακάλυπτα έναντι πελατών τους που θέλουν να ρευστοποιήσουν τις συμμετοχές τους. Ετσι οι εντολές πώλησης αναζήτησαν αγοραστές σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα τιμών προκειμένου να εκτελεστούν”.

“Οι ελληνικές μετοχές πωλήθηκαν αδιακρίτως, ενώ οι όποιοι δυνητικοί εγχώριοι αγοραστές παρέμειναν χαλιναγωγημένοι από τα capital controls και τους περιορισμούς στις συναλλαγές που ακολούθησαν την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης αξιών μετά την τραπεζική αργία. Η απαξίωση αυτή της ελληνικής αγοράς κρούει δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνατότητες των ελληνικών ομίλων να αντλήσουν προοπτικά χρηματοδοτήσεις από τις αγορές, ζήτημα που θα απασχολήσει πρωτίστως και σύντομα τον τραπεζικό τομέα”.

Πηγή: ΑΠΕ, Καθημερινή

ΑσίαΔολάριοευρώΚίναΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ