«Βουτιά» στο Χ.Α. - Κατακόρυφη πτώση στις παγκόσμιες αγορές

Μνήμες Lehman Brothers αναβίωσαν τη Δευτέρα με τα χρηματιστήρια παγκοσμίως να υφίστανται σημαντικές απώλειες και το Χρηματιστήριο Αθηνών να «βυθίζεται» στη σκιά του φόβου για τις συνέπειες της μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιβράδυνσης της Κίνας. Ο πανικός που προκλήθηκε  στις αγορές κεφαλαίου, οδήγησε σε ένα παγκόσμιο sell-off (ξεπούλημα) στις μετοχές τα νομίσματα τα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες οικονομίες, με τους αναλυτές να κάνουν λόγω για το φαινόμενο του ντόμινο μετά και την είσοδο της Κίνας στον αποκαλούμενο και ως «παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο» που εξελίσσεται σήμερα στον κόσμο. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σχεδόν 5 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταβαραθρώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2012, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών καθώς εκτός από την κατάσταση στις διεθνείς αγορές προστίθεται και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Κατέγραψε απώλειες άνω του 10%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

Μέσα στη σημερινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 4,1 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έχει διαπεράσει τα χαμηλά τριετίας, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειές του ξεπερνούν το 30%. Στα ίδια περίπου επίπεδα και η πτώση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας του. Μόνο τον Αύγουστο ο δείκτης των τραπεζών έχει χάσει σχεδόν 70%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, σήμερα η Alpha Bank έχασε 21,74%, η Πειραιώς έκλεισε στο -26,53%, η Eurobank υποχώρησε κατά 10,05% και η Εθνική σημείωσε απώλειες 23,08%.

Ισχυρές ήταν και οι απώλειες στο υπόλοιπο ελληνικό ταμπλό, με την Coca – Cola HBC να κλείνει με πτώση 11,49%, η Folli Follie βρέθηκε στο -16,67%, η ΔΕΗ στο -17,91%, η Ελλάκτωρ στο -16,15%, η ΕΥΔΑΠ στο -14,48%, ο ΟΤΕ στο -17,28% και η Τιτάν στο -12,57%. Απώλειες άνω του 8% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, ενώ άνω του 9% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-22,67%), των τηλεπικοινωνιών (-17,28%), του εμπορίου (-16,57%), της υγείας (-14,40%) και των κατασκευών (-12,49%). Ανοδικά κινήθηκαν 12 μετοχές, 92 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

WALL STREET

Πρωτοφανείς απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζοντας το sell off που καταγράφεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και της επίπτωσης που μπορεί να έχει η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στις διεθνείς επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στις 16:48, ο δείκτης Dow Jones χάνει 3,49% στις 15.873,12 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτανε να χάνει έως και 1.000 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες 3,91% στις 4.521,87 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 3,57% στις 1.900,57 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά. Στο -17% είναι η Twitter, στο -12% η Paypal και η Shake Shack και στο -9% η Williams Cos.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε ελεύθερη πτώση  βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.

Στο επίκεντρο της νέας πτώσης βρίσκεται η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι επιπτώσεις που αυτή αναμένεται να έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 3,1% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,797,7 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,9%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300.

ΑΣΙΑ

Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες  3,73%  ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.

Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου  ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC τους οποίους δεν κατονομάζει, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να “πλημμυρίσει” με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι “μανούβρες” της PBOC των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Sensex στην Ινδία χάνει 3,86%, ο ΙDX στην Ινδονησία υποχωρεί 4,37%, ο Κοspi στη Ν. Κορέα έκλεισε με απώλειες 2,47% και ο TWII στην Ταιβάν κινείται με απώλειες της τάξης του 4,84%.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν χτες και τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.

Στην μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, τη Σαουδική Αραβία, το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 7%, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες στο Ντουμπάι. Καθοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι χρηματαγορές σε Άμπου Ντάμπι και Ντόχα, που αμφότερα υποχώρησαν κατά 5%.

παγκόσμιες αγορέςπτώση Χ. Α.