Fitch: Αναβάθμιση σε CCC για την ελληνική οικονομία

Σε «CCC» από «CC» προηγουμένως, δηλαδή κατά μία βαθμίδα, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε «CCC» την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ παράλληλα αναθεώρησε επί τα βελτίω το ανώτατο όριο αξιολόγησης (country ceiling) σε «Β-» από «CCC» προηγουμένως.

Οι λόγοι της αναβάθμισης

– Η συμφωνία της 14ης Αυγούστου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η εκταμίευση της α’ δόσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αίροντας τις οξύτατες πιέσεις στη ρευστότητα των τελευταίων μηνών. Η δόση του νέου προγράμματος αναμένεται να «καλύψει» την αποπληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου, αλλά και του δανείου – γέφυρα των 7,16 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

– Το νέο πρόγραμμα στοχεύει να διευκολύνει την τελική επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ωστόσο, η επιτυχία του προγράμματος ενέχει αρκετούς κινδύνους, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Μεταξύ των κινδύνων συγκαταλέγονται και οι τακτικές καθυστερήσεις στις περιοδικές αξιολογήσεις του προγράμματος. Στο μεταξύ, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει απρόβλεπτη.

– Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας επήλθε γρήγορα, χωρίς τις παραβιάσεις των προηγούμενων προθεσμιών. Αυτό αντανακλά μία σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των μετριοπαθών κομμάτων, προκειμένου να εγκρίνει τα απαιτούμενα νομοσχέδια από τη Βουλή, παρά τον υψηλό κίνδυνο διάσπασής του. Ωστόσο, οι προοπτικές πρόωρων εκλογών πριν το τέλος του 2015 είναι αρκετές, γεγονός που επαναφέρει την αβεβαιότητα στη μελλοντική σχέση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

– Η συμφωνία επιβάλει μία σειρά προϋποθέσεων, τις οποίες η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει. Αυτό καλύπτει ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στα εργασιακά και στις αγορές.

– Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα συνεπάγονται την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική πορεία της χώρας, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί το β’ εξάμηνο του 2015 λόγω των capital controls.

– Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος αναμένεται να διαμορφωθεί έως τα 86 δισ. ευρώ. Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι αβέβαιος, καθώς το Ταμείο, προκειμένου να αναμιχθεί, αναμένει μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να συντελεστεί κατά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, αν και προς το παρόν υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το μέγεθος της αναδιάρθρωσης. Η Fitch δεν αναμένει πάντως, μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, λόγω των πολιτικών ευαισθησιών στην Ευρώπη.

Fitchαναβάθμιση