Τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες διεκδικούν το 17% του ΔΕΣΦΑ, της δημόσιας επιχείρησης που ελέγχει το δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος. Οι επενδυτές προέρχονται από το Βέλγιο (Fluxys), την Ολλανδία (Gasunie) και την Ιταλία (Infrastrutture Trasporto Gas και Snam Rete Gas).
Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του συγκεκριμένου μεριδίου, τότε σειρά παίρνει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Competition) της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar (συμφερόντων Αζερμπαϊτζάν) -υπόθεση που «λιμνάζει» από το 2013 όταν και οι Αζέροι πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Το όλο θέμα συζητήθηκε πριν από μια εβδομάδα σε συνάντηση μεταξύ του νέου Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σκουρλέτη και του διευθύνοντος συμβούλου της Socar Energy Greece Anar Mammadov.
Ειδικότερα, τέθηκε επί τάπητος πρόταση – λύση που φαίνεται να προκρίνεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: Αντί της αγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, η αζέρικη εταιρεία θα κρατήσει το 49% των μετοχών, με το ελληνικό Δημόσιο να βάζει πωλητήριο στο 17% σε κάποια τρίτη εταιρεία. Οι πληροφορίες θέλουν τη Socar να έχει δεχτεί ένα τέτοιο σενάριο, με μικρότερο βέβαια τίμημα έναντι του αρχικού των 400 εκατ. ευρώ.