Γερμανοί πολιτικοί συζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Επί τάπητος τίθεται πλέον στη Γερμανία το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν είναι βιώσιμο, εν όψει και της ψηφοφορίας την Τετάρτη στη γερμανική Βουλή για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag» ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν. «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά όχι κούρεμα» και πρόσθεσε ότι «ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Σπαν μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες και σημαντική μείωση των επιτοκίων και εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα κούρεμα, ενώ ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν λιγότερο, επειδή οι απώλειες δεν θα είναι άμεσα αισθητές.

Ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι, αν η Γερμανία θέλει να συνεχίσει το ΔΝΤ να μετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, Γιοχάνες Καρς υπογράμμισε την ανάγκη να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση στην αποπληρωμή του χρέους και τόνισε ότι «γι’ αυτό αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να μιλήσουμε με το ΔΝΤ για το πώς μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο επικεφαλής των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ τασσόμενος υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ώστε «να μπορέσει το νέο πακέτο βοήθειας να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να υπάρξουν επενδύσεις στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι «η εξυπηρέτηση του χρέους για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε πρωτογενή πλεονάσματα να μπορούν να επενδυθούν στην οικονομική ανάπτυξη».

Γερμανοί πολιτικοίελάφρυνσηχρέος