Οικονομικό "πισωγύρισμα" στην Ιαπωνία

Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στην Ιαπωνία, ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έπειτα από ένα καλό πρώτο τρίμηνο.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες εκείνων του πρώτου τριμήνου.

Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από τον όμιλο οικονομικής πληροφόρησης Nikkei ανέμεναν κατά μέσο όρο μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίμηνο. Σε ετήσιους ρυθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι αναλυτές φοβούνταν ότι θα ήταν μεγαλύτερη (-1,9%).

Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τότε η Ιαπωνία είχε πέσει σε ύφεση, στον απόηχο μίας αύξησης του ΦΠΑ στις πωλήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΕΠΙαπωνία