Ικανοποίηση στην Ευρώπη για το θετικό αποτέλεσμα του Eurogroup

Την ικανοποίησή τους για το αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης Αθήνας-θεσμών και τη θετική απόφαση που έλαβε το Eurogroup στις 14 Αυγούστου, εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όσο και Ευρωπαίοι ηγέτες και Υπουργοί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η απόφαση άναψε το πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση 26 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη αξιολόγηση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.

«Πετύχαμε συμφωνία. Η Ελλάδα αμετάκλητα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» έγραψε στο Twitter o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Για ένα «επιτυχές αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία έκανε τις προσπάθειες που αναμενόταν» και μια «απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία εύχεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, ύψους έως και 86 δισ. ευρώ, να είναι «το καλό» και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. «Χάθηκε πολύς χρόνος επί μακρόν» υποστήριξε ο Σαπέν. «Αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας) Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνησή του και η Βουλή της Ελλάδας ανέλαβαν τις ευθύνες τους» πρόσθεσε.

«Τώρα επείγει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας της Ελλάδας (…) και η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες ώστε αυτές να λειτουργήσουν (ομαλά) ξανά» συνέχισε, όπως αναφέρει το in.gr. Ο Σαπέν επέμεινε στο ζήτημα της «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης και στην ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό ήταν απαραίτητο και εξηγεί την εμπιστοσύνη στην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση» είπε.

Έσπευσε, όμως, να υπενθυμίσει ότι «υπάρχουν προθεσμίες» και πως «τον Οκτώβριο θα δούμε πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το αντάλλαγμα θα είναι η εκταμίευση» μέρους του δανείου. «Τον Οκτώβριο» συνέχισε «θα έχουμε επίσης ένα σημαντικό ραντεβού για να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του ώστε να καταστεί βιώσιμο. Αυτό είναι τεχνικά εφικτό χωρίς να απομειωθεί η (ονομαστική) αξία του χρέους αυτού».

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης -κυρίως η Γερμανία- προβάλλουν σθεναρή αντίσταση σε κάθε ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους. Όμως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος ή των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα. Ο Σαπέν απέρριψε τις επικρίσεις περί της εκ νέου υπαγωγής της Ελλάδας στην κηδεμονία των ευρωπαϊκών θεσμών. «Αυτό είναι κάτι συνοδευτικό» είπε. «Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε την κηδεμονία του παρελθόντος» υποστήριξε.

Ακόμη, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απέκρουσε τις κατηγορίες εναντίον των θεσμών ότι προσθέτουν κι άλλη λιτότητα στα ήδη σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. «Οι επικρίσεις αυτές δεν είναι βάσιμες. Το σχέδιο αυτό είναι ισορροπημένο. Προβλέπει δημοσιονομικές προσπάθειες, εξοικονόμηση πόρων, φόρους, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα προγράμματα» επέμεινε. «Αρχικά, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλεπόταν να είναι 3% το 2015, τώρα θα είναι αρνητικό» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία και ειδικότερα στο τι θα αποφασίσει η γερμανική Βουλή που θα κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία, ο Σαπέν είπε ότι στη διάρκεια του Eurogroup o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος» και ως εκ τούτου «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τα κοινοβούλια θα εγκρίνουν την εφαρμογή του».

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε, άλλωστε, ικανοποιημένος από την έκβαση του Eurogroup δηλώνοντας μετά τη συνεδρίαση πως «είχαμε μια καλή μέρα και ένα καλό αποτέλεσμα».

«Τώρα η Ελλάδα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για μια νέα πορεία» είπε, ενώ ως προς το θέμα του χρέους ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια κοινή προσέγγιση, ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

EurogroupδηλώσειςΕΕΕΛΛΑΔΑσυμφωνία