Στην οριστική επισφράγιση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα καλούνται να προχωρήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα εκτάκτως στις Βρυξέλλες μετά το «ναι» της Αθήνας κατά τη μαραθώνια, θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής. Αν και υπάρχουν ζητήματα προς διευκρίνιση, όλοι οι Υπουργοί, περιλαμβανομένων των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Αλεξάντερ Στουμπ, αναμένουν απόψε συμφωνία.
Euro Working Group
Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο.
Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Ως προς τα εκκρεμή ζητήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μεγαλύτερο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τον χαρακτήρα του Οργανισμού. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό.
Οι πρώτες δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ
Σαπέν: “Έγινε πολύ σημαντική δουλειά μεταξύ Ελλάδας και θεσμών (Κομισιόν, EKT, ΔΝΤ, ESM)” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι “έργο του σημερινού Eurogroup είναι να αποφασιστεί αν θα εγκριθεί ή όχι η συμφωνία”. Όσον αφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι “το θέμα θα εξεταστεί από φθινόπωρο”.
Στουμπ: “Αισθάνομαι αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα (για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup)”, έγραψε στο Twitter του.
Νταισελμπλουμ: “Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα” τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Γκραμένι: “Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο τον τελευταίο μήνα απ’ ότι όλο το εξάμηνο” τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το σημερινό αποτέλεσμα.
Σόιμπλε: Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “στο τέλος της συνεδρίασης θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα”, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι “σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τότε πάμε σε πρόγραμμα – γέφυρα”.
Σικουλίνα: Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει απομείωση των ελληνικών δανείων παρά μόνο άλλες ενέργειες («πάγωμα» τόκων, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής).
Ντε Γκίντος: “Πιστεύω ότι θα δώσουμε το πράσινο φως για το πρόγραμμα στήριξης” ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας.
Κάζιμιρ: Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας ξεκαθάρισε αρχικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της πριν ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος της», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε «ανακούφιση» -και σε καμία περίπτωση «κούρεμα»- μπορεί να έρθει ως ανταμοιβή σε μια καλή συμπεριφορά (δημοσιονομική) της Ελλάδας και όχι ως προϋπόθεση της νέας δανειακής σύμβασης. Επιπλέον, φρόντισε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως «η παρουσία του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα είναι κομβική».
Η ελληνική πλευρά:
Με 222 “Ναι” και το 3ο Μνημόνιο στη βαλίτσα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έρχεται αντιμέτωπος με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος μετά τις διαρροές στην ψηφοφορία της Βουλής, ωστόσο όλα τα βλέμματα στρέφονται στις Βρυξέλλες, με τις πολιτικές εξελίξεις να δρομολογούνται μετά την έγκριση της συμφωνίας και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου καλούνται να αποφασίσουν για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι αντιρρήσεις του Βερολίνου παραμένουν.
Μετά το φινλανδικό “Ναι” στη νέα συμφωνία, καταλύτης των εξελίξεων θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η στάση που θα τηρήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, προκειμένου να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα πρέπει να δικαιολογήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους -ειδικά μετά τις πληροφορίες ότι το ύψος των νέων δανεικών προς την Ελλάδα ξεπερνά τα 90 δισ. ευρώ.