Μεταρρυθμίσεις με την "τεχνική" στήριξη του ΟΟΣΑ

Μπορεί στα μέτρα άμεσης εφαρμογής να μην περιλαμβάνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, στη «Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, μετά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πηγές από την κυβέρνηση σημείωναν στο Euro2day.gr πως η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα κρίνει τελικά τι θα γίνει, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της προσφυγής των μικρομεσαίων εμπόρων, τότε δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας.

Αυτή όμως δεν είναι και η μοναδική δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω φιλόδοξες, όπως χαρακτηρίζονται στο κείμενο, μεταρρυθμίσεις στο σκέλος των προϊόντων, του ανοίγματος αγορών και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση προτίθεται να υποβάλει αίτημα για παροχή στήριξης στον ΟΟΣΑ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για τεχνική βοήθεια, ενώ στο κείμενο αναφέρεται πως θα κάνει χρήση αντίστοιχης βοήθειας από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και διεθνών οργανισμών, αλλά και από ανεξάρτητους συμβούλους.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων

1. Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να θεσπίσει νομοθεσία έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, με σκοπό να τεθείπλήρως σε ισχύ η απελευθέρωση των τουριστικών καταλυμάτων.

2. Όσον αφορά στην αδειοδότηση των επενδύσεων, ένα θέμα που άνοιξε προ διετίας και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, έως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα εγκρίνει τον χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι αρχές θα θεσπίσουν δευτερογενή νομοθεσία και θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

3. Σχετικά με τα κατοχυρωμένα επαγγέλματα, η κυβέρνηση θα υποβάλει έως τον Οκτώβριο Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις αποκλειστικές δραστηριότητες των μηχανικών και των συναφών επαγγελμάτων, και θα εγκρίνει τις συστάσεις εξωτερικού συμβούλου έως τον Δεκέμβριο του 2015 και τις συστάσεις της διυπουργικής επιτροπής έως τον Φεβρουάριο του 2016.

4. Για τη διευκόλυνση του εμπορίου οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τα εξής:
– Απλούστευση των προτελωνειακών διαδικασιών έως τον Δεκέμβριο
– Σχέδιο δράσης για τις εξαγωγές έως τον Δεκέμβριο
– Αναδιοργάνωση των τελωνείων έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

5. Αναφορικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προβλέπεται:
– Δημιουργία τριών κινητών ομάδων επιβολής του νόμου έως τον Σεπτέμβριο
– Ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων έως τον Δεκέμβριο
– Πλήρης εφαρμογή συστήματος εισροών-εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης έως τον Ιούνιο του 2016
– Εξοπλισμός των τριών κύριων διεθνών λιμένων της χώρας με σαρωτές έως τον Δεκέμβριο του 2016, διασφαλίζοντας ότι καθένας από τους εν λόγω λιμένες θα διαθέτει τουλάχιστον έναν σαρωτή έως τον Μάρτιο του 2016.

6. Αρκετές είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και στο σκέλος της γεωργίας. Συγκεκριμένα η στρατηγική που θα ακολουθηθεί και θα θεσπιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 περιλαμβάνει:
– Βελτιώσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων
– Βελτίωση της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων, όπως μεταρρύθμιση των αδειών εμπορίας, προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής
– Θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης και ορθές γεωργικές πρακτικές χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ.

7. Στο σκέλος του Ανταγωνισμού, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές θα υλοποιήσουν τις εναπομένουσες συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (Νο 1) σχετικά με τα τρόφιμα και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (Νο 2) σχετικά με τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δρομολογήσει νέα αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για τις συνθήκες του ανταγωνισμού στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων ενημέρωσης, αλλά και στο κομμάτι της μεταποίησης. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση να θεσπίσει νομοθεσία για την επίλυση όλων των προβλημάτων που θα εντοπιστούν στο πλαίσιο της εν λόγω αξιολόγησης).

Επίσης μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθεσία για να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ όσον αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα με ισχύ τον Ιούνιο του 2016. Την ίδια περίοδο, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να θεσπίσει την εκκρεμή σύσταση της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα υλικά οικοδομών. Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί με 12 πρόσθετες θέσεις.

μεταρρυθμίσειςΟΟΣΑσυμφωνία