«Τεράστια» αύξηση της τάξης του 33% του ΑΕΠ έχει σημειώσει το χρέος του ιδιωτικού τομέα των αναδυόμενων οικονομιών από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης, σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan.
Όπως τονίζει η τράπεζα, αυτή η εξέλιξη εντείνει τον κίνδυνο για χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Τα ευρήματα αυτά δόθηκαν τη στιγμή που αναμένεται η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed από την αρχή της κρίσης, μία κίνηση που πολλοί φοβούνται πως θα μειώσει τη ροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές.
Η ανάλυση της JP Morgan εκτιμά πως το χρέος εταιριών και νοικοκυριών στις αναδυόμενες αγορές έχει εκτοξευτεί από 73% του ΑΕΠ το 2007, στο 106% στα τέλη του 2014, δηλαδή ουσιαστικά αγγίζει τα επίπεδα χρέους του ανεπτυγμένου κόσμου.
«Σε προηγούμενη έρευνα, το ΔΝΤ ανακάλυψε πως μία αύξηση του λόγου των πιστώσεων προς το ΑΕΠ, της τάξης των πέντε μονάδων ή περισσότερο σε ένα μόνο έτος, καταδεικνύει αυξημένο κίνδυνο ενδεχόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης», τόνισε ο Joseph Lupton της JP Morgan. «Σχεδόν οι μισές (από τις αναδυόμενες χώρες των οποίων τα στοιχεία αναλύθηκαν) έχουν καταγράψει διαρκείς αυξήσεις πολύ κοντινές σε αυτό το μέγεθος, σε όλη τη διάρκεια της περιόδου», κατέληξε.
Επιπλέον, παρότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν την εγχώρια τραπεζική πίστωση, διασυνοριακά δάνεια με επέκταση στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα και χρεωστικούς τίτλους που εκδίδονται από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνουν το σκιώδες τραπεζικό σύστημα λόγω έλλειψης δεδομένων σε πολλές χώρες.
Κατά συνέπεια, η JP Morgan εκτιμά ότι το σύνολο του ιδιωτικού χρέους είναι κατά περίπου 10% μεγαλύτερο, ενώ εκφράζει φόβους ότι η παροχή πίστωσης μπορεί να συρρικνωθεί απότομα, «δημιουργώντας μία κρίση σε κάποιες από τις αναδυόμενες οικονομίες».