Ξεκίνησε η νέα συνάντηση των ΥΠΟΙΚ με τους θεσμούς

Ξεκίνησε η νέα συνάντηση των Υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δύο πλευρές είχαν μαραθώνια συνάντηση το απόγευμα του Σαββάτου, που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος η συμφωνία

Στο νέο γύρο συζητήσεων ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με τους Επικεφαλής των θεσμών θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα ανοικτά θέματα ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να πάει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Τσακαλώτος και Σταθάκης είχαν μαραθώνια συνάντηση το Σάββατο. Ξεκίνησε στις 18:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Βασικό θέμα συζήτησης τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, τα οποία θα ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτά περιλαμβάνονται οι 100 δόσεις για τις οποίες οι εταίροι ζητούν αλλαγές. Μεταξύ αυτών υψηλότερο επιτόκιο αλλά και την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να περιοριστούν οι δόσεις για όσους εκτιμάται ότι μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία θα προχωρήσει κατά πληροφορίες της ελληνικής πλευράς σε δυο δόσεις, όπως αναφέρει το euro2day. Αντίθετα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα τεθεί σε αυτή τη φάση το θέμα των πρόωρων συντάξεων.

Στο μενού της σημερινής συζήτησης περιλαμβάνονται θέματα στα οποία υπάρχει ακόμα απόσταση. Σε αυτά κομβικό θεωρείται το θέμα των κόκκινων δανείων, το Ταμειο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και η αγορά ενέργειας, για την οποία υπάρχει πίεση αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Διαπραγμάτευση γίνεται και για την έκτακτη εισφορά για την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να διατηρηθεί ο υψηλός συντελεστής 8% για να μην επιβαρυνθούν εισοδήματα 50.000 – 100.000 ευρώ.

Στόχος της Αθήνας είναι να κλείσουν όλα τα θέματα προκειμένου να τελειώσει η επεξεργασία των κειμένων έως την Τρίτη. Το μνημόνιο μαζί με το πακέτο μέτρων θα πάει στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη ως «κατεπείγον».

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε στη συνέχεια μέχρι τις 18 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια και να δοθούν εν συνεχεία τα χρήματα για την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

«Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, προσερχόμενος στη συνάντηση.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση, ο υπουργός είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».

Να σημειωθεί πάντως ότι παράλληλα τρέχουν και αλλαγές σε επιμέρους θέματα. Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να επιστρέψει το βοδινό κρέας σε ΦΠΑ 13%, αντί του 23% που ψηφίστηκε πρόσφατα και να ανέβει στο 23% ο ΦΠΑ σε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

θεσμοίσύσκεψηΥΠΟΙΚ