Τα προαπαιτούμενα και οι μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης

Τα προαπαιτούμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM βρέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης των θεσμών με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, το Σάββατο η οποία και συνεχίζεται.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή, ως ειδικό άρθρο και όχι ξεχωριστά. Για το περιεχόμενο του λένε μόνο ότι «δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών με τους θεσμούς συνεχίζονται και την Κυριακή. Από την έκβαση των συναντήσεων θα κριθεί τελικά κατά πόσο είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Η απαίτηση των δανειστών -και κυρίως των σκληροπυρηνικών χωρών- και για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, ώστε αφ’ ενός να δεσμεύσουν περισσότερο την Αθήνα και να εξασφαλίσουν περισσότερες εγγυήσεις πριν της δανείσουν νέα χρήματα και αφ’ ετέρου να κρατούν πιο δυνατά όπλα στα χέρια τους, όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν την έγκριση του δανείου από τα δικά τους κοινοβούλια, έχει γίνει γνωστή εδώ και αρκετό καιρό.

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση, που ήδη μετρά σημαντικές απώλειες και πληγές από τη ψήφιση των δύο προηγούμενων πακέτων με προαπαιτούμενα μέτρα, απέκρουσε την απαίτηση αυτή, ζητώντας οι όποιες νέες απαιτήσεις για νομοθέτηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης να έρθει μαζί με τη συμφωνία και ως μέρος της και όχι απομονωμένα ως τρίτο πακέτο.

θεσμοίΣταθάκηςσυνάντησηΤσακαλώτος