Οι τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια και το προβάδισμα της Aktua

Την ώρα που οι θεσμοί φαίνεται να μη συζητούν, για την ώρα, την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση κρατικής εταιρείας διαχείρισης προβληματικών assets, οι ξένες «πλατφόρμες» που ειδικεύονται σε αυτή τη δουλειά επιστρέφουν.

Η ανάγκη ενεργητικότερης διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση και η διαφαινόμενη άρση σειράς εμποδίων που θέτει το νομικό πλαίσιο (σ.σ. κυρίως ο νόμος Κατσέλη, μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξουν είτε νέες συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και ξένων εξειδικευμένων εταιρειών, είτε διεύρυνση στις υφιστάμενες.

«Είναι σαν να ξαναπιάνεται το νήμα από τα τέλη του 2014, μόνο που τώρα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει επιδεινωθεί σημαντικά», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση είχε επιβραδυνθεί σημαντικά εντός του 2014, ενώ από τα τέλη του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς υπήρξαν και σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η τάση ανακόπηκε στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του προγράμματος Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. προέβλεπε εκτεταμένη σεισάχθεια), για να αναστραφεί με τον χειρότερο τρόπο από το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης. Η επιβολή των capital controls επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζονται νέα κεφάλαια, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί από τη συνολική τους αξιολόγηση που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα.

Σε αυτό το σκηνικό, οι διοικήσεις των τραπεζών αναζητούν λύσεις που θα επιτρέψουν την ενεργητικότερη διαχείριση μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου καθυστερούμενων δανείων, χωρίς προς το παρόν να προχωρήσουν σε πωλήσεις, παρά το επίμονο φλερτ από αρκετά private equity funds. Ο ισπανικός όμιλος Aktua φαίνεται να διατηρεί σε αυτό το επίπεδο στρατηγικό πλεονέκτημα.

Και αυτό γιατί έχει ήδη συστήσει μικτή εταιρεία με την Alpha Bank για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της εγχώριας τράπεζας. Alpha Bank και Aktua Soluciones Financieras υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2014 μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου συνέστησαν μικτή εταιρεία, με την επωνυμία Aktua Hellas, η οποία διαχειρίζεται δάνεια σε καθυστέρηση της Alpha Bank. Η εγχώρια τράπεζα κατέχει το 45% της Aktua Hellas και ο ισπανικός όμιλος το 55%.

Οι Ισπανοί επιδιώκουν να διευρύνουν το αντικείμενο εργασιών της Aktua Hellas και στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει τη διοίκηση της Eurobank για το αν ενδιαφέρεται να μπει στο μικτό σχήμα. Αν οι συζητήσεις μεταξύ Aktua Hellas και Eurobank ευοδωθούν, θα δημιουργηθεί η πρώτη ισχυρή πλατφόρμα διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση, δείχνοντας πιθανώς και τον δρόμο που θα υιοθετήσουν συνολικά οι τράπεζες με τις ευλογίες της εποπτικής αρχής και των υπόλοιπων θεσμών.

Σημειώνεται ότι η Eurobank πριν την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls ανέθεσε πιλοτικά στις εταιρείες Clayton και Resolution Real Estate τη διαχείριση ακινήτων σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία. Πρόκειται για ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή της από κατασχέσεις. Στόχος της πιλοτικής ανάθεσης είναι η μείωση του κόστους διαχείρισης, που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 3% της αξίας τους.

aktuaδάνειατράπεζες