Νέες απαιτήσεις έθεσαν οι δανειστές στην μαραθώνια συνάντηση με Τσακαλώτο - Σταθάκη

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της σημερινής μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

 Όπως μετέδωσε το Mega, οι πολύωρες συνομιλίες δείχνουν ότι έρχονται και άλλα μέτρα, καθώς η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας ανατρέπει όλες τις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Υπουργείο Οικονομικών και “κουαρτέτο” πρέπει να συμφωνήσουν κατ’ αρχάς στο βάθος της ύφεσης και της ζημιάς που προκαλεί εφεξής.

Την ώρα που υπάρχει γκρίνια για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, με 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την κατάργηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, οι δανειστές άρχισαν να μαθαίνουν ελληνικά για να ερμηνεύουν τις διατάξεις.

Στις 15 Ιουλίου η Βουλή ψήφισε την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από 55% για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι δανειστές, ωστόσο, που είχαν καταλάβει άλλο, ζητούν την αύξηση της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ζήτησαν φοροελαφρύνσεις για υψηλά εισοδήματα
Αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η σπουδή των δανειστών να ζητήσουν ελαφρύνσεις για τα πολύ “βαριά” πορτοφόλια, την ώρα που σχεδιάζονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στις 15 Ιουλίου η ελληνική Βουλή ψήφισε συντελεστή έκτακτης εισφορά 8% για εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί αυτός ο υψηλός συντελεστής και να εφαρμοστεί ο αμέσως προηγούμενος, δηλαδή 6%, αφού υποστηρίζουν ότι η υψηλή φορολογία ενέχει κινδύνους φοροδιαφυγής.

«Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Τσακαλώτος.

«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018», συνέχισε ο υπουργός.

«Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Πηγή: ethnos.gr

δανειστέςΣταθάκηςΤσακαλώτος